Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза в сряда, че армията на страната му сега "обкръжава" дома на лидера на "Хамас" в Ивицата Газа Яхия Синуар, съобщава Fox News.

"Снощи казах, че нашите сили могат да достигнат навсякъде в Ивицата Газа. Сега те обграждат къщата на Синуар. Така че къщата му не е неговата крепост и той може да избяга, но е само въпрос на време да го хванем", заяви Нетаняху във видео съобщение.

"Второ, оказваме натиск да разрешим посещенията на Червения кръст на нашите заложници. Освен това днес говорих отново с президента на Червения кръст и казах да се обърне към Катар, за който е доказано, че има влияние върху "Хамас" и изискваме посещения на Червения кръст при нашите заложници и, разбира се, доставка на лекарства за тях", добави Нетаняху.

Наричан от Израел "Касапина на Хан Юнис" заради методите на изтезания срещу враговете му, както израелци, така и палестинци, 60-годишният Синуар е смятан за отговорен за клането на израелски цивилни, извършено от хиляди бойци на Хамас на 7 октомври.

"Този човек е в полезрението ни, каза говорителят на израелските отбранителни сили подполковник Ричард Хехт пред журналисти в средата на октомври. Синуар е лидерът на "Хамас" в Газа и е ходещ мъртвец."

Смята се, че Синуар е някъде в палестинския анклав, но е скрит в обширната подземна мрежа от тунели на Хамас.

Израелската армия откри един от най-големите тайници на оръжия в Газа

Израелската армия откри един от най-големите тайници на оръжия в Газа

Боевете в южната част на Газа продължават интензивност

Припомняме, че по-рано израелските сили за отбрана обявиха, че войници от 460-та бронетанкова бригада и 50-ти батальон от бригада Нахал са открили едно от най-големите скривалища с бойни оръжия по време на операции в северната част на Ивицата Газа.

Тайникът, разположен близо до клиника и училище, съдържа стотици гранатомети, десетки противотанкови ракети, десетки експлозиви, ракети с голям обсег, десетки гранати и няколко дрона, се казва в изявление на армейската пресслужба.

Според служители на израелската армия някои от оръжията са били унищожени, а други са транспортирани до Израел за по-нататъшно проучване.

"Цялата инфраструктура на терора беше открита до цивилни сгради, в самия център на цивилното население. Това е още едно доказателство за това колко цинично терористичната организация "Хамас" използва жителите на Ивицата Газа като живи щитове" каза в изявление армията.

Бенямин Нетаняху намекна, че армията на Израел остава в ивицата Газа

Бенямин Нетаняху намекна, че армията на Израел остава в ивицата Газа

Напрежение в Близкия изток

Нетаняху отново заяви, че след войната Газа трябва да остане под контрола на израелската армия. 

Нетаняху каза на пресконференция , че ивицата Газа трябва да бъде демилитаризирана. "И единствената сила, която може да гарантира това, са израелските отбранителни сили. Никоя чужда сила не може да носи отговорност за това. Не съм готов да затворя очи и да приема каквото и да е друго предложение", закани се Бенямин Нетаняху.

Израелският премиер отделно се обърна към чуждестранните приятели на Израел, които се опитват да го тласнат към скорошен край на войната.

"Единственият начин да сложим край на тази война, и то бързо, е да използваме смазваща сила срещу Хамас. Съкрушителна сила, която да го унищожи", каза Нетаняху.

Турция не иска и да чуе за буферна зона в Газа

Турция не иска и да чуе за буферна зона в Газа

Според Ердоган това би било неуважение към палестинците

На това изявление реагира остро Турция. Турция отхвърля плановете за създаване на следвоенна буферна зона в Газа, тъй като това би било неуважение към палестинците. Това заяви президентът Реджеп Тайип Ердоган.

Относно намерението на Израел да преследва членове на "Хамас" и в други страни, Ердоган предупреди, че провеждането на подобна операция в Турция ще има "много сериозни" последици.

"В случай че извършат подобна грешка, трябва да знаят, че ще платят много висока цена за това", изтъкна той.

Ердоган отбеляза, че Турция и Катар искат да възстановят Газа и че Турция е готова да действа като гарант или да бъде домакин на мирна конференция.

Изявленията на Нетаняху противоречат на обявената позиция на САЩ, които на няколко пъти подчертаха, че трябва да има палестински орган или правителство в Газа в следвоенния период.

Израел поднови военната си офанзива в ивицата Газа на 1 декември след края на едноседмичната хуманитарна пауза с палестинската групировка Хамас.

Най-малко 15 899 палестинци бяха убити и повече от 42 000 бяха ранени при безмилостни въздушни и наземни атаки срещу анклава от 7 октомври след трансграничната атака на "Хамас".