Израелски удар срещу Южен Ливан уби полеви командир на "Хизбула", съобщава "Ройтерс".

На този фон ООН призова за прекратяване на насилието.

"Хизбула" и израелската армия си разменят огън през южната граница на Ливан успоредно с войната в Газа, което засилва страховете от по-широк регионален конфликт.

Израелската армия и двама източници от сигурността в Ливан Рано заявиха, че рано тази сутрин израелски бойни самолети са поразили село ал-Султания и са убили полеви командир от елитните единици "Радуан" на "Хизбула" и двама други души.

Израелски дрон уби трима бойци на "Хизбула" в Ливан

Израелски дрон уби трима бойци на "Хизбула" в Ливан

Автомобилът им е бил нападнат

Израелските военни идентифицираха командира като Али Ахмед Хасин и посочиха, че той е отговорен за планирането и извършването на атаки срещу израелци. "Хизбула" издаде съобщение за погребението на Хасин, но без подробности за ролята му.

През последните шест месеца при израелски удари загинаха около 270 бойци на "Хизбула", както и около 50 цивилни, сред които деца, медици и журналисти. При ответния ракетен обстрел на "Хизбула" пък бяха убити около дузина израелски войници и наполовина по-малко цивилни.

Обстрелът разсели десетки хиляди от всяка страна и удари особено тежко селскостопанската икономика в Южен Ливан, като бомбардираните полета останаха незасадени или неожънати.

Хизбула: Израел ще си плати за ударите в Ливан

Хизбула: Израел ще си плати за ударите в Ливан

Това заяви високопоставен служител на "Хизбула" и член на парламента на Ливан

Специалният координатор на ООН за Ливан Йоана Вронека и командирът на мироопазващата мисия на ООН в Ливан Аролдо Лазаро заявиха, че насилието трябва да спре.

"Неумолимият цикъл от атаки и контраудари в нарушение на прекратяването на военните действия представлява най-сериозното нарушение на Резолюция 1701 на Съвета за сигурност от приемането ѝ през 2006 г.", подчертаха те.

Въпросното решение на ООН сложи край на едномесечна война между "Хизбула" и Израел преди почти две десетилетия, но много от точките му - като изтегляне на въоръжени групи от юг и разполагане на ливански войски - така и не бяха изпълнени.

Израел удари по бази на "Хизбула" в Ливан

Израел удари по бази на "Хизбула" в Ливан

Проиранската милиция се похвали с успешен удар по ЦАХАЛ