Израелските военни са убили командир на палестинска организация "Хамас" при въздушен удар по автомобил в окупирания Западен бряг. Убити са и още четирима души, съобщи Der Standаrd, позовавайки се на палестинската информационна агенция WAFA.

Самоличността на жертвите не е официално потвърдена.

Според информацията на израелските военни е ударена екстремистка клетка в близост до град Тулкарем. Атаката е била извършена по въздуха. Според медиите на "Хамас" е бил ударен автомобил, превозващ бойци, при което е загинал един от командирите на тулкаремските бригади на Хамас.

Също така тази нощ Израел е атакувал и цели на "Хизбула" в граничния район между Ливан и Сирия. Според ливански активисти и базираната в Лондон Сирийска обсерватория за правата на човека Израел е ударил с ракети оръжеен склад и щаб на милицията. Във видеоклиповете, за които се твърди, че показват нападенията, това се е случило в сирийския град Ал Кусаир близо до границата с Ливан.

Израел обикновено не коментира нападенията в съседна Сирия. Страната обаче редовно атакува цели на свързаните с Иран милиции там. Голяма част от иранските оръжия също се доставят на Хизбула в Ливан през Сирия. От началото на войната в Газа преди десет месеца "Хизбула" почти ежедневно обстрелва израелската армия.

Снарядът удари Техеран. Но и Вашингтон изохка

Снарядът удари Техеран. Но и Вашингтон изохка

Елиминацията на Исмаил Хания има преди всичко знаково значение

В региона нараства загрижеността за открит въоръжен конфликт между Израел и Иран с неговите съюзници в Ливан, Сирия и Йемен след убийството в Техеран на Исмаил Хания и на военния командир на Хизбула Фуад Шукр.

Това е второто сериозно повишаване на напрежението и очакване за разрастване на конфликта, както се случи през април месец тази година, когато иранската Революционна гвардия изстреля стотици безпилотни самолети и ракети по Израел. Израел обаче успя да прихване повечето от ракетите с помощта на САЩ и други съюзници.

Мосад е наел топ ирански агенти, за да убие лидера на "Хамас"

Мосад е наел топ ирански агенти, за да убие лидера на "Хамас"

Исмаил Хания е загинал при бомбен атентат