Армията на Израел e нанесла 10 хиляди въздушни удара по време на операцията срещу групировката "Хамас" след нападението на 7 октомври. Това съобщава The Jerusalem Post, като цитира изявление на военните.

Началникът на Генералния щаб на израелските отбранителни сили генерал-лейтенант Херци Халеви на свой ред отбеляза, че "значителна част от сигурността на нашите действия е много тясно свързана с взаимодействието на сухопътните сили с ВВС".

На 7 октомври радикалната групировка Хамас, базирана в ивицата Газа, нападна Израел. Над 1,2 хиляди души станаха жертви на атаката. В отговор Израел започна военна операция срещу Хамас.

По последна информация на палестинското министерство на здравеопазването в ивицата Газа са загинали над 15 хиляди души. От министерството обаче не уточняват кои от загиналите са цивилни и кои са членове на паравоенни формирования.

Израелската армия призовава за евакуация и от части на юг в Газа

Израелската армия призовава за евакуация и от части на юг в Газа

Бомбадировките продължават

Боевете в Газа бяха подновени на 1 декември.

Израелските военни в неделя призоваха палестинците в южната част на Ивицата Газа да напуснат определени райони около Хан Юнис. 

На палестинците се препоръчва да се укрият западно от града или по на юг към Рафах, на границата с Египет.

В неделя израелската армия продължи да бомбардира цели в Газа. През нощта изтребители и хеликоптери са атакували "терористични цели", включително тунели, командни центрове и оръжейни складове, съобщиха сутринта израелските военни. Освен това боен дрон, контролиран от сухопътните сили, е насочил и ликвидирал петима терористи от ислямистката организация "Хамас".

Израел ликвидирал командира на атаката в кибуца Нахал Оз

Израел ликвидирал командира на атаката в кибуца Нахал Оз

"Хамас" все още не е коментирал изявлението

Тази сутрин израелската армия потвърди, че в последното денонощие двама военнослужещи са загинали в боевете в сектора Газа. Като от 31 октомври насам, когато започна наземната операция на Израел в Газа са загинали общи 72 военнослужещи.

Бригадите "Ал Касам" заявяват, че са нанесли ракетен удар от Тел Авив. Военното крила но "Хамас" направи специално изявление, в което Изат ал Ришк, член на политбюрото на "Хамас", посочва, че ракетите са били изстреляни от северната част на сектора Газа.

Действително вчера вечерта израелската противовъздушна система "Железен купол" прехвана най-малко десет ракети над центъра на Тел Авив. Службата за спешна помощ съобщи, че в предградията един човек е пострадал при обстрела в резултат на падането на осколки.