"Време е да извлечем поуки, да променим посоката и да възстановим пълния израелски контрол над цялата Ивица Газа", заяви израелският финансов министър Бецалел Смотрич, цитиран от Анадолската агенция (АА).

Коментарите на Смотрич идват след съобщение от кабинета на премиера Бенямин Нетаняху, че отговорът на "Хамас" на предложенията на посредниците за сделка за размяна на затворници е бил отрицателен.

"Измина повече от седмица от срещата в Кайро - "Хамас" отхвърли плана, представен от посредниците", написа офисът на Нетаняху в социалната платформа X.

"Отказването от червените линии на Израел и преследването на "Хамас" за сделка само увеличава шанса всички заложници да бъдат върнати у дома", написа Смотрич в X.

Смята се, че "Хамас" държи повече от 130 израелски заложници, докато Тел Авив държи повече от 9100 палестинци в своите затвори.

"Хамас" настоява за прекратяване на офанзивата на Израел в ивицата Газа и изтегляне на израелските сили от територията в замяна на сделка с Тел Авив за размяна на заложници и затворници.

Нетаняху настоява да пуснат заложниците в Газа, иначе войната продължава

Нетаняху настоява да пуснат заложниците в Газа, иначе войната продължава

Израел няма да се поддаде на "екстремните" искания на Хамас, коментира премиерът

Израел е убил повече от 33 000 палестинци след трансграничната атака на "Хамас" на 7 октомври 2023 г., при която бяха убити около 1200 израелци и около 250 взети за заложници.

Предишна сделка през ноември осигури освобождаването на 81 израелци и 24 чужденци в замяна на 240 палестинци, включително 71 жени и 169 деца.

САЩ, Катар и Египет се опитаха да постигнат споразумение за освобождаване на останалите израелски пленници.

Глобалните призиви за прекратяване на огъня нарастват, тъй като войната навлезе в седмия си месец.

ООН: Израелска офанзива в Рафах ще изправи жителите на Газа пред ужасна дилема

ООН: Израелска офанзива в Рафах ще изправи жителите на Газа пред ужасна дилема

Бягството им в Египет би направило невъзможно разрешаването на израелско-палестинския конфликт