Израелските сили са убили палестински екстремист по време на сблъсък в Западния бряг в четвъртък, съобщи въоръжената групировка "Бригадата на мъчениците на Ал-Акса".

Израелската армия каза, че докато е действала в град Наблус в северната част на Западния бряг, сцена на чести армейски нападения и фатални сблъсъци през последните 15 месеца, заподозрян палестинец е стрелял по нейните войници, които са отвърнали на изстрела.

Палестинското здравно министерство потвърди, че един човек е убит.

"Бригадата на мъчениците на Ал-Акса", въоръжена група, свързана с партията Фатах на палестинския президент Махмуд Абас, обяви боеца за член.

На 8 август, 132 израелски заселници са нахлуха в дворовете на джамията Ал-Акса в Йерусалим във вторник. Нахлуването е било извършено със силна подкрепа от израелските сили.

Мирните преговори с посредничеството на САЩ, насочени към създаване на палестинска държава на Западния бряг, Газа и Източен Йерусалим, се провалиха през 2014 г. и не показват никакви признаци за възобновяване.

Насилието се влоши от миналата година на Западния бряг, територия, която Израел превзе през войната от 1967 г. и където палестинците имат ограничено самоуправление.

132 израелски заселници са нахлули в Ал-Акса в Йерусалим

132 израелски заселници са нахлули в Ал-Акса в Йерусалим

Според източници общо 77 заселници и 55 израелски войници са проникнали на територията на храма