Израелските сили удариха Рафах и други райони в ивицата Газа и влязоха в близък бой с бойци, водени от палестинската ислямистка групировка "Хамас", съобщиха местни жители и израелската армия, цитирани от "Ройтерс".

Жителите казаха, че израелците изглежда се опитват да завършат превземането на Рафах, градът в южния край на анклава, който е център на израелско нападение от началото на май.

Израелската армия заяви в петък, че нейните сили провеждат "прецизни, базирани на разузнаване" действия в района на Рафах, където войските са участвали в близък бой и са открили тунели, използвани от екстремисти. Той също така съобщава за действия на други места в анклава.

Някои жители казаха, че темпото на израелската атака се е ускорило през последните два дни. Те казаха, че шумът от експлозии и стрелба е почти непрестанен.

Повече от осем месеца след началото на войната в Газа напредъкът на Израел сега е съсредоточен върху двете последни области, които неговите сили все още не са щурмували: Рафах в южния край на Газа и района около Дейр ал-Балах в центъра.

Военните действия в Рафах продължават въпреки обявените паузи за помощи

Военните действия в Рафах продължават въпреки обявените паузи за помощи

Все още нищо не се е променило, посочи генералният комисар на UNRWA Филип Лазарини

"Целият град Рафах е зона на израелски военни операции", каза Ахмед Ал-Софи, кметът на Рафах, в изявление, предадено от медиите на Хамас в петък.

"Градът преживява хуманитарна катастрофа и хората умират в палатките си заради израелските бомбардировки", добави той.

Софи каза, че в града няма функциониращо медицинско заведение и че останалите жители и разселените семейства не могат да задоволят минималните дневни нужди от храна и вода.

Палестинските данни и данните на ООН показват, че по-малко от 100 000 души може да са останали в най-западната част на града, който е приютявал повече от половината от 2,3-милионното население на Газа преди началото на израелското нападение в началото на май.

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

С жертви от двете страни продължават боевете в Газа

Израелската армия откри големи количества оръжие на Хамас в Рафах

"Войниците са намерили вътре в частен дом големи количества оръжия, скрити в гардероби, включително гранати, експлозиви, пускова установка и противотанкови ракети, боеприпаси и оръжия", се казва в изявление на израелските военни късно в четвъртък.

Въоръженото крило на "Хамас" заяви в четвъртък, че неговите бойци са ударили два израелски танка с противотанкови ракети в лагера Шабура в Рафах и са убили войници, които са се опитали да избягат през улиците. Израел не е коментирал твърдениеята на "Хамас".

В близкия Хан Юнис израелски въздушен удар в петък уби трима души, включително баща и син, казаха медици.

Успоредно с това израелските сили продължиха нов натиск обратно към някои предградия на град Газа в северната част на анклава, където се биеха с водените от "Хамас" екстремисти. Жителите казаха, че армейските сили са унищожили много домове в сърцето на град Газа в четвъртък.

Израел напредва в Рафах, 17 палестинци загинаха при  удари в Централна Газа

Израел напредва в Рафах, 17 палестинци загинаха при удари в Централна Газа

Израелските военни твърдят, че атакуват само палестински бойци

По-късно в петък израелски въздушен удар по главен път в град Газа уби четирима палестинци, казаха медици.

Наземната и въздушната кампания на Израел беше задействана, когато екстремисти, водени от "Хамас", нахлуха в Южен Израел на 7 октомври, убивайки около 1200 души и завладявайки повече от 250 заложници, според израелски данни.

Офанзивата остави Газа в руини, уби повече от 37 400 души, според палестинските здравни власти, и остави почти цялото население бездомно и лишено.

Хагари: Хамас не може да бъде елиминиран, ще остане в Газа, ако няма алтернатива

Хагари: Хамас не може да бъде елиминиран, ще остане в Газа, ако няма алтернатива

Хагари нарича терористичната група "идея", която е "вкоренена в сърцата на хората", привличайки отговора на Нетаняху на фона на нарастващите признаци на разделение между премиера и ръководството на отбраната