Американският министър на финансите Джанет Йелън заяви в четвъртък, че вярва, че най-големите китайски банки са наясно с американските санкции срещу Русия и не искат да ги нарушават. Тя добави, че САЩ не изключват възможността да предприемат действия, ако сметнат за необходимо, цитира думите й Ройтерс.

"Мисля, че най-големите финансови институции в Китай се опитват да се съобразят и имат много силен мотив да не бъдат посочени като нарушители на санкциите," каза Йелън пред журналисти след реч в Икономическия клуб на Ню Йорк.

Йелън също така отбеляза, че последният кръг санкции срещу Русия, който цели да "запълни пропуските", вероятно няма да предизвика неочаквани проблеми.

"Бяхме в контакт с нашите партньори по този въпрос," каза тя относно влиянието на новите санкции. "Предварително информирахме нашите съюзници за това. Проучихме какви биха могли да бъдат последствията и мисля, че вярваме, че това е изпълнимо."

Припомняме, че САЩ и Великобритания наложиха санкции на. Московската борса, Националния клирингов център (НКЦ) и Националния сетълмент депозитар (НСД), в резултат на което Московската борса спря търговията с долари и евро, както и инструменти в тези две валути.

Съединените щати също така включиха в санкционните си списъци над 300 руски компании и лица, включително Московската борса, както и техни партньори и фирми в Китай, Хонконг, Турция, Обединените Арабски Емирства и други страни.

Новите санкции са насочени главно срещу онези, които участват в заобикалянето на ограниченията за доставки на високотехнологични стоки, вече наложени срещу Русия заради войната ѝ срещу Украйна.

Под новите санкции попадат 90 фирми и лица от Китай, включително Хонконг, Турция, ОАЕ, ЮАР и други страни, които според американските власти участват в доставките на полупроводници и други високотехнологични изделия за руската военна промишленост.

ISW: Западът намери решение за руските активи

ISW: Западът намери решение за руските активи

Украйна подписа двустранни десетгодишни споразумения за сигурност със Съединените щати и Япония