Кралят на Йордания Абдулла е информирал Израел, че няма да поднови две приложения от мирния договор от 1994 г., сключен между Израел и Йордания относно територии, отдадени за временно администриране на еврейската държава, съобщават израелските медии.

По време на заседание с висши йордански официални лица в неговия дворец в Аман, кралят заявил, че йорданското правителство е предало официално съобщение на Израел по въпроса.

Въпросните територии са известни на арабски като Ал Бакура и Ал Гамар, и Нахаряйм и Зофар на иврит.

"Бакура и Гамар са изключителен наш приоритет", написа крал Абдулла в "Туитър, допълвайки: "Нашето решение е да прекратим приложенията за Бакура и Гамар от мирния договор, като сме готови да вземем всички решения, които ще обслужват интересите на Йордания и йорданците."

Израел зае териториите за срок от 25 години при подписването на договора. Крайният срок за подновяване на договора е следващия четвъртък. Крал Абдулла е изправен пред сериозен натиск от парламента на Йордания да не подновява анексите за отдаване на териториите и да ги върне под пълния йордански суверенитет. 87 депутати също така са подписали петиция по въпроса.

Миналия петък протестиращи шестваха по улиците на Аман, настоявайки Йордания да възвърне суверенитета си над въпросните територии, като някои настояха Йордания да скъса целия мирен договор с Израел.