Къде е Евгений Пригожин? Този въпрос се задава в руските социални мрежи, регионални медии, такива обявени за чуждестранни агенти, но не и в държавните такива.

Основателят на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин не е на разположение. Съобщението е на пресслужбата на Пригожин, която регулярно отговаряше на всякакви журналистически въпроси. Именно там бе публикувано и последното гласово съобщение вчера, в което глас, подобен на този на Пригожин, но и в неговата стилистика, обявява, че бойците му преустановяват своя Марш на справедливостта и се връщат в полевите си лагери. Това е последното съобщение, днес няма нови такива.

За RTVI от пресслужбата на Пригожин са отговорили: "Той предава поздрави на всички и ще отговори на въпроси, когато бъде в нормална комуникация".

За местонахождението на Евгений Пригожин нищо не е известно публично от вечерта на 24 юни. Тогава се появи в социалните мрежи видео, на което основателят на ЧВК "Вагнер" в автомобил напуска Ростов на Дон.

Малко преди това бе обявено, че с посредничеството на Александър Лукашенко и преговори е сключено споразумение между руската власт в лицето на президента Владимир Путин и Евгений Пригожин военното противопоставяне да спре, а Пригожин да се оттегли в Беларус. Бойците в отрядите на "Вагнер" получават амнистия, а самата бойна единица влиза в състава на руските въоръжени сили, което означава директно под командването на Министерство на отбраната. Говорителя на Кремъл Дмитрий Песков късно вечерта потвърди и че обвиненията в углавно престъпление спрямо Пригожин ще бъдат свалени, а самият бизнесмен и ръководител на "Вагнер" пътува за Минск.

Путин благодари на Лукашенко за потушаването на метежа

Путин благодари на Лукашенко за потушаването на метежа

Пригожин изоставя Ростов на Дон

Беларуската агенция "Белта" днес в обширен репортаж хвали беларуският президент Александър Лукашенко за успешно проведеното посредничество. Изтъква се, че преговорите Лукашенко е водил по собствени канали, но със знанието и одобрението на руския президент Путин. В материала на "Белта" не се посочват нито една от тези подробности за прекратяване на наказателното преследване на Евгений Пригожин, за статута на наемниците на "Вагнер", нито за договореност Пригожин да се установи в Беларус. Разказът за преговорите се спира само на героически елементи, че не трябва да се пролива братска кръв и спирането на колоните на метежа.

Няма и никаква информация в момента Пригожин да се е придвижил до територията на Беларус. 

В ежедневния си брифинг в неделя Министерството на отбраната също не спомена нищо за действията на "Вагнер" и неговия лидер Евгений Пригожин.