Канадското правителство заяви в сряда, че е решило да изтегли децата на дипломатите си от Израел на фона на опасения от разширяване на конфликта в Близкия изток, съобщи Canadian Press.

Нарастват опасенията  от ескалация на конфликта в Газа в по-широка близкоизточна война, след като убийствата на лидера на палестинската ислямистка групировка Хамас Исмаил Хания в Иран и на военния командир на Хизбула Фуад Шукр в Бейрут предизвикаха заплахи за отмъщение срещу Израел.

Министерството на външните работи на Канада в изявление, цитирано от Canadian Press, заяви, че е одобрило временното преместване на децата на дипломатите и техните настойници в безопасна трета страна. Той добави, че дипломатите, разположени в Рамала на Западния бряг и в Бейрут, нямат зависими лица, живеещи с тях.

В събота Канада предупреди гражданите си да избягват всички пътувания до Израел, позовавайки се на продължаващия регионален конфликт и непредвидимата ситуация със сигурността.

Посолствата на Канада в Тел Авив и Бейрут и представителството на палестинската власт на Западния бряг "остават напълно оперативни и продължават да предоставят основни услуги на канадците", се казва в изявлението на канадското правителство, цитирано от Canadian Press.

Египет предупреди авиопревозвачите си да избягват да летят над Техеран за три часа

Египет предупреди авиопревозвачите си да избягват да летят над Техеран за три часа

Много авиокомпании преразглеждат графиците си