Каналджиите в Турция предлагат да откарват мигранти към Италия вместо за Гърция, където те е възможно да бъдат депортирани съгласно споразумението между турското правителство и Европейския съюз, пише "Гардиън".

Каналджиите са използвали "Фейсбук" да рекламират пътешествия с лодка до Италия от турското пристанище Мерсин – на цена от 4000 долара на човек, четири пъти по-скъпо от пътуването от Турция за Гърция.

"Пътуването е в събота, от Мерсин до Италия, на търговски кораб, дълъг 110 метра, снабден с храна, вода, спасителни жилетки и лекарства", се посочва в рекламата на каналджиите във „Фейсбук”.

Рекламата, която вече не е видима в социалната мрежа, се е появила, след като Турция се споразумя с ЕС през този месец да връща мигранти и бежанци, които влизат нелегално в Гърция, като в замяна получава финансова помощ, ускоряване на процедурата за либерализирането на пътуването на турски граждани в ЕС, както и засилване на преговорите за членството на Турция в Общността.

Връщането на мигранти се очаква да започне на 4 април в рамките на плана, който цели да затвори основния маршрут, през който над 1 млн. бежанци навлязоха през Егейско море до Гърция през последната година, преди да се отправят на север към Германия и Швеция.

През последните две години множество кандидат-мигранти са използвали „Фейсбук” в помощ за намирането на трафиканти, които се надяват, че ще получат по-добър живот в Европа.