Два месеца преди парламентарните избори в Германия, на които ще бъде избран нов канцлер, кандидатът на Зелената партия Аналена Бербок се извини, че е казала думата "негър" в интервю, информира ДПА.

Кандидатката на Зелените, която се превърна в най-големия съперник на кандидата за канцлер Армин Лашет от партията на Ангела Меркел ХДС, уточни, че е използвала думата, която на Запад се смята за расова обида, докато преразказва история за ученик, отказващ да изпълни задача, съдържаща думата "негър".

Във Франция променят заглавието на романа на Агата Кристи "Десет малки негърчета"

Във Франция променят заглавието на романа на Агата Кристи "Десет малки негърчета"

В британското издание "негърчета" е премахнато още преди десетилетия

"Това беше грешно и съжалявам", написа Баербок в поредица от публикации в "Туитър", посочвайки, че била наясно с расисткия произход на думата и нараняването, което причинявала на чернокожите.

Извинението е последния от серия неуспехи за кандидата за канцлер на Зелената партия, докато кампанията за парламентарните избори на 26 септември се разгорещява.

След като се изкачи високо в социологическите допитвания тази пролет, подкрепата за Бербок и Зелените спадна, след като тя изглеждаше небрежна в декларирането на доходи, свързани с партията и надути пунктове в автобиографията си.

Аналена Бербок е кандидатът на Зелените за канцлер на Германия

Аналена Бербок е кандидатът на Зелените за канцлер на Германия

Нови правила трябва да бъдат създадени

Наскоро Бербок се сблъска и с твърдения, че книга, която е написала за плановете си за обновяване на страната, изобилства с плагиатство.

Бербок уточни в "Туитър", че е използвала обидата по време на дискусия за антисемитизма и расизма, когато е разказала за инцидент в училище в квартала си.

Там един ученик е отказал да попълни работен лист, върху който е била написана расовата обида.

Кандидатката за канцлер на германските Зелени обещава да е твърда с Русия и Китай

Кандидатката за канцлер на германските Зелени обещава да е твърда с Русия и Китай

Спрямо Китай предлага политика на "моркова и тоягата"

"За съжаление в записа на интервюто цитирах думата в емоционалното описание на този отвратителен инцидент и по този начин я възпроизведох сама", пише Бербок.

Бербок казала обидната дума в интервю за Централния съвет на евреите в Германия. В интервюто думата е направена неразбираема с пиукане.