Сръбската кауза във войната в Босна бе „справедлива и свещена".

Това заяви бившият военен командир на босненските сърби Радован Караджич пред Трибунала в Хага, съобщи БиБиСи.

Днес процесът срещу бившия президент на Република Сръбска бе подновен, след като дълго време той бойкотираше явяването си в Хага.

В началото на заседанието Караджич заяви: „Аз ще защитавам нашия народ и неговата кауза, която е справедлива и свещена". По думите му има и доказателства в подкрепа на твърденията му.

Припомняме ви, че Караджич бойкотира започването на процеса в Хага, като изтъкна за аргумент факта, че защитата му все още не е готова. Бившият лидер отхвърля обвиненията срещу себе си и мотивира искането си за отлагане на процеса с огромното количество материали, с които трябва да се запознае. Караджич подготвя защитата си сам.

Обвинителният акт срещу него, представен при започването на делото, се състои от 11 точки - пет касаят престъпления против човечеството, четири - нарушения на законите за водене на война и две обвинения за геноцид.

След 13 години укриване и периодични акции на сръбската полиция, за да го издирва, в края на юли миналата година Караджич бе открит да работи под чужда самоличност в сръбска лечебница за здравословен начин на живот, арестуван и екстрадиран.