Терорист-самоубиец се взриви в близост до конвоя на един от изявените лидери на пакистанските ислямисти, предаде АП. Атентатът в Северозападен Пакистан отне живота на 12 души и е второ нападение срещу политика в рамките на само два дни.

Маулана Фазлур Рехман, председател на партията „Джамият Улема Ислам", заяви пред местна телевизия, че не е пострадал. Той се смята за лидер на пакистанските талибани, но документи, публикувани от WikiLeaks, показват, че е показал склонност да сътрудничи с американските власти. За много от лидерите на ислямските екстремисти в страната, това го превръща в легитимна цел за атаки.

Сред дванадесетте загинали при днешния атентат в град Харсада има най-малко трима полицаи. Ранените са поне 20, като все още не е ясно дали терористът е бил с мотоциклет, или се е придвижвал пеша. Местни телевизии показаха кадри с тежко повреден полицейски камион, чиято предница буквално е била отнесена от експлозията.

В сряда друг атентатор с мотоциклет се взриви на полицейски пункт, където в този момент чакали привърженици на Рехман. Политикът не пострада и тогава, но загинаха 13 цивилни.

Никой не е поел отговорност за взривовете. Нападенията срещу политици, симпатизиращи на екстремистите, са рядкост, но не са нещо ново.

Най-известната жертва на междуособиците сред ислямистите в Пакистан е бившият шпионин Султан Амир Тарар, известен като „Полковник Имам". Тарар, който има голяма роля за идването на талибаните на власт в Афганистан, почина през февруари след 10-месечен плен. Талибаните заявиха, че са го убили, защото властите не са изпълнили исканията им. От Исламабат коментираха, че Тарар е починал от естествена смърт.

Преди около година терорист-самоубиец атакува митинг на крайната ислямистка партия „Джамат-е-Ислями". Тогава загинаха над 20 полицаи и цивилни.