Най-добър президент за САЩ може би ще бъде робот, способен да управлява страната, саркастично заяви лидерът на кубинската революция Фидел Кастро в статия, публикувана в местната преса.

Сигурен съм, че 90% от имащите право на глас американци - особено испаноезичните, тъмнокожите, нарастваща прослойка на средната класа и обедняващите хора, биха гласували за робота", пише в статията, озаглавена „Най-добрият президент за САЩ".

Не е ли очевидно, че най-лошото от всичко е липсата в Белия дом на робот, който е способен да управлява САЩ и да не допусне война, заплашваща живота ни?, пита още той.

В днешната статия Кастро коментира и появилите се в пресата съобщения за създаване на ултратънък електрически кабел, който ще е 10 пъти по-тънък от човешкия косъм: „Говорейки за тези научни постижения, които трябва да послужат за благото на човечеството, съм длъжен да припомня и казано преди дни от мен по отношение на глобалното затопляне."

Припомняме, преди няколко дни Кастро публикува статия, в която отново призова човечеството да се противопостави на двете главни глобални заплахи - опасността от ядрена война и климатичните промени.

Светът неизбежно върви към пропастта, защото за сериозни проблеми като измененията в климата и опасността от ядрена война няма решения, твърди бившият кубински лидер във въпросната статия.

В по-голямата част от своите статии Кастро изразява своето безпокойство от ситуацията в света, като многократно е призовавал политиците да намерят решение на въпросите, свързани с ръста в цените на продуктите, климатичните промени, опасност от разпалване на ядрена война.

Лидерът на кубинската революция нееднократно е заявявал, че човечеството е заплашено от реална опасност от изчезване.