"Тук имаше силно военно присъствие, българските ракети сочиха южния фланг на НАТО, към Гърция в тази област. Сега изграждаме тръбопроводи и пристанища", обяснява българският премиер Бойко Борисов пред гръцкия си колега Алексис Ципрас по време на скорошното му посещение точно над северната граница с България, когато те откриха строителството на междусистемния тръбопровод Гърция-България, пише в своя статия за "Катимерини", Ставрос Цимас.

Българският премиер е прав, и това е един проницателен пример, той избра да подчертае ролята, която Европейският съюз играе в изкореняването на враждебността и насърчаването на мирното съжителство под егидата на следвоенния европейски ред между исторически врагове.

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор
Обновена

Борисов и Ципрас направиха първа копка на газовия интерконектор

Очаква се диверсификация на източниците и доставките на газ за България

Гръцко-българската граница наистина олицетворява омразата и подозрението между двете нации по време на Студената война, въоръжени до зъби и членове на конкурентни стратегически съюзи: стратегически ракетните установки SS-19, инсталирани в Южна България и насочени към Гърция от името на Варшавския договор и американски ядрени ракети MGR-1 "Честният Джон", разположени от НАТО в гръцката страна, около Килкис, Солун (в района на Лангадас) и Драма.

Кървави реки текат в гръцко-български конфликти по време на Балканските и Световните войни.

В продължение на половин век "заплахата от север"почти обсебва гърците, точно както заплахата от "империалистическо нашествие" от юг и мечтите за достъп до Средиземно море в съзнанието на българите.

Юнкер: Северна Македония е готова за следващата стъпка

Юнкер: Северна Македония е готова за следващата стъпка

Европейската перспектива е единствената възможност за стабилни Западни Балкани

И днес, отвъд наблюденията на Борисов, гърците и българите живеят в хармония, в завидно състояние на добросъседски отношения.

Как се случи това - като живеят заедно от 2007 г., когато България се присъедини към ЕС - под един и същ европейски покрив, историческите брадви са погребани и различията, останали между двата народа са уредени приятелски в рамките на институциите на блока.

Сега, когато ЕС е изправен пред предизвикателства отвътре и отвън, и с увеличаването на гласовете за разпадането му, трябва да оценим факта, че не сме били във война през последните 70 години и сме уредили приятелските си различия благодарение на европейските идеали, които някои толкова лесно отхвърлят.

Гърците и българите може би са се възползвали от това най-много от всички, но трагедията е, че не е имало дискусия за това какво е заложено на карта, въпреки че току-що бяха проведени европейски избори.

А на Балканите всичко е спокойно

А на Балканите всичко е спокойно

В 100-годишния бермудски тригълник Европа - САЩ - Русия