Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност е разговаряла със сваления президент на Египет Мохамед Морси, съобщи нейният говорител, цитиран от Би Би Си.

Катрин Аштън е посетила Морси в понеделник вечерта и е провела два часа „задълбочени" разговори с него.

Мястото на срещата не се съобщава. Според някои информации Аштън е била откарана с военен хеликоптер при Морси, което предизвиква подозрения, че сваленият президент е държан някъде извън столицата.

Морси бе задържан, след като бе свален от военните на 3 юли след дни на масови протести.

Шефът на външната политика на ЕС се е срещнала и с главнокомандващия въоръжените сили на Египет - генерал Абдул Фатах ал-Сиси, както и с министри.

Тя не говорила пред репортери след срещите, но преди да замине за Египет Аштън каза, че ще призове за "всеобхватен преходен процес във всички политически групи, включително в Мюсюлманското братство" - ислямисткото движение, чиито член е Морси.

Братството и неговите съюзници настояват Морси да бъде възстановен на власт. Посещение на Аштън идва на фона на размириците в Египет, където повече от 70 поддръжници на сваления президент бяха убити при сблъсъци със силите за сигурност.

Съюзници на сваления лидер съобщиха, че планират голям протест в Кайро днес, а временното правителство предупреди, че ще се отнасят строго към всяко нарушение на закона.