Казахстан - дългогодишен домакин на мирните преговори за Сирия между Русия, Турция и Иран, изненадващо предложи прекратяването им, съобщава "Ройтерс".

Русия обаче уточни, че срещите могат да продължат на друго място.

Тази седмица дипломати от трите преговарящи страни се срещнаха в казахстанската столица Астана за 20-и път, за да обсъдят ситуацията на място, пътната карта за възстановяване на връзките между Турция и Сирия, израелските атаки и редица други въпроси.

Казахстан е домакин на такива срещи от 2017 г., като те имаха различен успех. Един от най-големите ходове, обявени в Астана, беше разделянето на сирийските територии на зони за деескалация, контролирани от различни държави.

В Астана преговарят за мир в Сирия

В Астана преговарят за мир в Сирия

Нови разговори за Близкия изток

Днес обаче заместник-министърът на външните работи на Казахстан Канат Тумиш неочаквано призова за приключване на тристранните преговори с довода, че целта им е постигната.

"Постепенното излизане на Сирия от изолацията в региона може да се разглежда като знак, че астанският процес е изпълнил задачата си", посочи той.

"Като вземем предвид завръщането на Сирия в семейството на арабските нации, предлагаме официално да обявим 20-ата среща в рамките на астанския процес за последна".

Ердоган настоява да продължат преговорите в Астана за мира в Сирия

Ердоган настоява да продължат преговорите в Астана за мира в Сирия

Той обсъди ситуацията по телефона с иранския си колега Рухани

Това обаче явно не е бил планът на трите преговарящи страни, които в съвместно изявление след разговорите обявиха, че следващата среща ще се проведе по-късно тази година.

"Не можем да кажем, че астанският процес е приключил. Но ако казахстанската страна е решила, че те трябва да бъдат преместени на друго място, ще обсъдим това и ще изберем нова локация", заяви руският преговарящ Александър Лаврентиев.

По негови думи Русия, Турция и Иран биха могли да се редуват като домакини на тези срещи.