Казахстан вече няма да позволява на руските граждани да остават в централноазиатската страна за неопределено време, като използват т.нар. визи на всеки три месеца, съобщава "Ройтерс".

Това става ясно от правителствена наредба, публикувана тази седмица.

От 26 януари Астана ще забрани тази практика, съгласно която се изисква руснаците и гражданите на други страни членки на Евразийския икономически съюз да напуснат страната за най-малко 90 дни след разрешения тримесечен престой.

Министерството на вътрешните работи, което предложи реформата, заяви, че тя ще даде на държавата по-голям контрол върху имиграцията.

Казахстан връща избягали от мобилизацията руснаци

Казахстан връща избягали от мобилизацията руснаци

За целта обаче те трябва да бъдат обявени за издирване

Десетки хиляди руснаци - предимно млади мъже и такива на средна възраст, избягаха в Казахстан миналата година, след като Москва, въвлечена в конфликта в Украйна, обяви първата си военна мобилизация след Втората световна война.

Руският език е широко разпространен в Казахстан и двете страни имат най-дългата непрекъсната сухопътна граница в света. Това превръща Казахстан в популярен избор сред руснаците, бягащи от военната служба.

Друг важен фактор е възможността за оставане в страната на практика за неопределено време - с напускане и влизане отново на всеки 90 дни.

Страната обаче се опитва да се справи с притока на руснаци. Властите в Казахстан заявиха, че необичайно големият наплив към страната е допринесъл за инфлацията, която скочи до над 20% през 2022 г., достигайки най-високите си нива от 90-те години на миналия век.

Освен това войната в Украйна обтегна отношенията между Москва и Астана, тъй като Казахстан отказа да подкрепи своя бивш съветски господар и призова за мир.

Казахстан скастри Русия за неподходящ тон и отказа да изгони украинския посланик

Казахстан скастри Русия за неподходящ тон и отказа да изгони украинския посланик

Двете страни взаимно привикаха посланиците си