Сирийски високопоставени представители потвърждават, че са използвали химически оръжия и САЩ е запознат с това, каза американският Държавен секретар Джон Кери на пресконференция в Държавния департамент във връзка с обстановката около войната в Сирия.

Той подчерта, че при химическа атака близо до Дамаск на 21 август са убити 1429 души, включително 426 деца.

Три дни преди химическата атака членове на сирийския режим са се подготвяли за използване на химическите оръжия, изтъкна той.

С „висока степен на увереност" можем да отбележим, че сирийските правителствени сили са използвали химически оръжия многократно в малък мащаб през последната година, обяви Кери.

Според него оръжейните инспектори на ООН не могат да кажат на САЩ нищо, което те вече да не знаят за химическата атака на 21 август. Атаката в Дамаск е била планирана три дни предварително.

САЩ няма да повторят опита от Ирак във връзка с разузнаването в Сирия, подчерта Кери.

Разузнаването на САЩ има точна и неоспорима информация къде и как армията на Асад е използвала химическо оръжие, заяви държавният секретар на САЩ.

Той посочи, че Барак Обама е разпоредил консултации с конгресмени преди да се вземе решениe дали да се използва военна сила и как тя да се използва.

Отговорът на САЩ за използването на химическо оръжие ще бъде ограничен и Белият дом смята, че решението на кризата в Сирия трябва да бъде политически.

Американският топ дипломат нарече Башар Асад „убиец" и „главорез".