Министерството на външните работи на Украйна извика посланика на Полша в Киев във вторник заради "неприемливи" коментари, направени от Марчин Пржидач, външнополитическия съветник на полския президент.

"По време на срещата беше подчертано, че твърденията за предполагаемата неблагодарност на украинците за помощта на Полша са неверни и неприемливи", каза говорителят на външното министерство Олег Николенко.

Полското външно министерство не отговори веднага на искане за коментар.

Киев и Варшава бяха верни съюзници по време на пълномащабното нахлуване, започнато от Русия през февруари 2022 г.

Полските медии цитираха Пржидач, който говори в понеделник за възможното удължаване на забраната за внос на украинска селскостопанска продукция от Полша и призовава Киев да изрази признателност за подкрепата, оказана му по време на войната с Русия.

"Това, което е най-важно днес, е да защитим интереса на полския фермер.", каза Пржидач.

"Мисля, че би си струвало (Киев) да започне да оценява ролята, която Полша изигра за Украйна през последните месеци и години.

Пет централноевропейски страни, включително Полша, искат забраната на Европейския съюз за внос на зърно от Украйна да бъде удължена поне до края на годината. Забраната изтича на 15 септември.

Полша няма да отмени забраната на 15 септември, дори ако ЕС не се съгласи с нейното удължаване, каза нейният премиер по-рано този месец.

Предстоят парламентарни избори в Полша, член на НАТО и ЕС, по-късно тази година.

Украйна ще изнася зърно през хърватски пристанища

Украйна ще изнася зърно през хърватски пристанища

Това обяви Дмитро Кулеба след разговори с хърватския си колега в понеделник