Трудностите, които КНДР изпитва във връзка с пандемията и изолацията на коронавируса, са сравними със състоянието на нещата по време на Корейската война. Това, както съобщи агенция ЦTAК, казал лидерът на страната Ким Чен-ун на национална конференция на ветераните. Форумът беше посветен на 68-ата годишнина от подписването на споразумението за примирие.

"Днес се сблъскваме с трудностите и трудностите на безпрецедентна глобална здравна криза и продължаващата изолация стана толкова трудна, колкото и по време на войната", каза той. Ким Чен-ун подчерта, че сегашното поколение трябва да продължи традициите на предците, спечелили войната, и да доведе страната до по-нататъшен просперитет.

Южна и Северна Корея възстановяват комуникационни канали

Южна и Северна Корея възстановяват комуникационни канали

След дълга липса на комуникация

Годишнината от края на Корейската война е национален празник за КНДР. Боевете на Корейския полуостров започват на 25 юни 1950 г. и приключват на 27 юли 1953 г. Коалиция от 17 държави, водена от САЩ, воюва на страната на Южна Корея срещу КНДР, която беше подкрепена от Китай и Съветския съюз.

Боевете завършиха с подписването на споразумение за примирие на граничния пункт Панмунджом в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея. В същото време войната не е приключила официално и до днес, тъй като все още не е подписан пълноправен мирен договор. Пхенян твърди, че в страната не е регистриран нито един случай на коронавирусна инфекция от началото на пандемията. Властите са предприели строги мерки за борба с инфекцията, по -специално са въвели строг граничен контрол.