Северна Корея обяви новия си държавен глава и нов премиер, а лидера Ким Чен Ун е с нова титла, съобщават държавните медии, цитирани от "Ройтерс".

Ким Чен Ун очаквано е преизбран за председател на Комисията по държавните въпроси на заседание на парламентарната комисия на Северна Корея, съобщава Корейската централна новинарска агенция.

За първи път обаче държавните медии назоваха Ким като "върховен представител на целия корейски народ". Тази титла бе одобрена със специален указ през февруари, според АП, но не бе използвана публично до днес.

Не е ясно дали промените ще бъдат кодифицирани в конституцията, но преходът и консолидацията на властта са завършени, коментира Майкъл Мадън, нерезидентен експерт за Северна Корея в Центъра за Стимсън във Вашингтон.

"Това е може би най-голямата партийна промяна в правителство в продължение на много години", допълва той.

От началото на 2018 г. Ким се ангажира с икономическо развитие и международна ангажираност, включително исторически срещи с лидерите на САЩ, Китай и Южна Корея.

В съобщение, което поздравява Ким за преизбирането му за председател, китайският президент Си Дзинпин заяви, че Китай високо цени приятелството със Северна Корея и е готов да доразвива двустранните отношения, коментира китайското външно министерство.

Ким Чен-ун: С икономика ще нанесем тежък удар на онези, които налагат санкции

Ким Чен-ун: С икономика ще нанесем тежък удар на онези, които налагат санкции

Стратегическа линия за икономически напредък и подобряване живота на гражданите

Чо Рьон Хе е назначен за председател на Президиума на Върховния народен съвет на Северна Корея, който заменя Ким Йон Нам.

Лицето, заемащо тази позиция, е конституционно считано за държавен глава на Северна Корея и обикновено представлява страната на дипломатически събития, въпреки че според експертите истинската сила остава концентрирана в ръцете на Ким Чен Ун.

Ким Йон Нам, роден през 1928 г., е един от най-дълго работилите висши служители, след като заема длъжността създадена специално за него през 1998 г., обяснява Мадън.

Неговият заместник, Чо, е подложен на политическо "превъзпитание" в миналото, но през последните години получава все по-голямо влияние, откакто е повишен през октомври 2017 г. за мощната Централна военна комисия на партията, обяснява южнокорейски служители от разузнаването.

Чо е един от тримата, санкционирани през декември от САЩ по обвинения в злоупотреби с права.

Вчера Доналд Тръмп, който вече проведе две срещи с Ким, за да обсъди севернокорейското ядрено разоръжаване и изрази желание за трета коментира, че Вашингтон няма да прекратява санкциите.

Няколко длъжностни лица, които са изиграли водеща роля в преговорите със САЩ, също са повишени, включително Чо Сон Хуи, който е назначен за първи заместник-министър на външните работи и член на Комисията по държавните въпроси.

Ким Чен-ун събра политическите лидери на армията

Ким Чен-ун събра политическите лидери на армията

Предишна среща от такъв мащаб в КНДР е през 2013 г.

КНДР замени и премиера, който е в центъра на усилията за ускоряване на икономиката.

Ким Чен Ун обяви икономическото развитие в центъра на своята стратегия и обясни на държавниците тази седмица, че изграждането на самоподдържаща се икономика ще бъде удар за "враждебните сили", които са наложили санкции срещу Северна Корея.

Пак Пон Джу е на поста премиер от 2013 г. Според анализатори в "НК Нюз", които следят Северна Корея, Пак е помогнал за процес на "радикална реформа" в икономиката, която позволява оцеляване по време на санкции. Сред тези реформи се намалява контролът над държавните предприятия, което им позволява да работят по-свободно на пазара и да търсят частни инвестиции.

Някои от тези реформи разгневиха бащата на Ким Чен Ун, Ким Чен Ир, който по това време ръководи Северна Корея. Но по-младият Ким открито възприема много от тези промени за пазара, а Северна Корея се опитва да облекчи санкциите и да привлече повече частни инвестиции.

Пак сега ще заеме поста на заместник-председател на управляващата партия, което означава, че тези икономически реформи все още се приемат, коментира Хонг Мин, старши изследовател на Корейския институт за национално обединение в Сеул.

"Това означава, че икономическата реформа в стил Пак Пон Джу продължава", допълва той.

Малко е известно за заместника на Пак, Ким Дже Рион, който е бил лидер на партията в провинция Джаган, планински район, в който има фабрики за муниции.

Провинцията е известна в Северна Корея със своя дух за преодоляване на трудности, което се вписва в посланието на Ким Чен Ун за упорство при справяне със санкциите.

Тръмп готов за нова среща с Ким

Тръмп готов за нова среща с Ким

Санкциите срещу Северна Корея остават в сила