Киргизката гранична охрана е установила, че Таджикистан е прехвърлил армейски сили и военно оборудване към границите на Киргизстан. Това съобщи в петък Службата за гранична охрана към Държавния комитет за национална сигурност на страната.

"В 22:20 ч. таджикистански войници започнаха да обстрелват граничната застава "Тамдик" на Граничната служба на Киргизстан. На територията на Таджикистан е регистрирано прехвърляне на допълнителни сили и средства, тежка и автомобилна техника към границите на Киргизстан", заявиха от пресслужбата.

По данни на киргизката гранична служба киргизките позиции продължават да бъдат обстрелвани от таджикска страна, а в някои райони се водят тежки боеве.

Киргизстан eвакуира жители на погранични райони с Таджикистан

Киргизстан eвакуира жители на погранични райони с Таджикистан

Почти половината от 970-километровата граница между държавите е оспорвана

Служителите на Граничната служба, разположени в област Баткун, продължават да отблъскват вражески атаки.

Конфликтът на киргизско-таджикската граница с използване на оръжие започва на 14 септември. Съобщава се, че престрелки между военнослужещи на двете страни са се състояли на три места в Баткенския район на едноименната киргизка област.

По данни на киргизката гранична служба таджикската страна е започнала да обстрелва киргизките граничари в 06:00 ч. в петък.

Съобщава се за сражения в районите Баткен и Лейлек. Таджикистанската страна използва танкове, БТР-и, БМП, минохвъргачки и ракетни установки за нападения срещу села и гранични постове в Киргизстан.

Таджикските войници окупират сградата на училището в село Достук, област Баткен, и използват множество ракетни установки, за да атакуват областния център, град Баткен. Киргизстанските граничари отвърнаха на огъня по таджикските гранични постове Ляккан и Богдари.

Убити и ранени на границата с Киргизстан

Убити и ранени на границата с Киргизстан

Граничните общности редовно влизат в сблъсъци заради земя и вода

По данни на киргизкото министерство на здравеопазването двама души са загинали, включително 15-годишно момиче. Източник от службите за сигурност съобщава на "Интерфакс", че 17 души са загинали. Обединената болница в Баткун съобщи за 59 жертви.

Министерството на външните работи на Киргизстан протестира пред Таджикистан във връзка с граничните сблъсъци, обвинявайки таджикистанската страна в нападения срещу гранични и граждански обекти.