Експертите на Световната здравна организация (СЗО), разследващи произхода на коронавируса, трябва да имат право да работят без "политическа намеса". За това настоя Китай, като смъмри Белия дом, след като екипът на СЗО стартира внимателно наблюдаваната мисия, информира "Франс прес".

Китай се надява, че САЩ могат да "уважават фактите и науката, да зачитат упоритата работа на международния... експертен екип на СЗО", отбеляза говорителят на китайското външно министерство пред журналисти, както и да им позволи да работят "без политическа намеса".

Екипът на СЗО излезе от карантината и започна да търси произхода на коронавируса

Екипът на СЗО излезе от карантината и започна да търси произхода на коронавируса

Според Пекин обаче това не означава, че вирусът е тръгнал от Ухан

Позицията на Китай беше изказана в отговор на изразена часове по-рано позиция на САЩ, които настояха за "стабилна и ясна" международна проверка за произхода на COVID-19 пандемията в Китай, заяви говорителката на Белия дом Джен Псаки.

Пред репортери тя изтъкна, че е "наложително да стигнем до дъното" на начина, по който вирусът се е появил и разпространил. Тя подчерта "голямата загриженост" относно "дезинформацията" от "някои източници в Китай".

Коронавирусът уби повече от 2 млн. души и зарази над 100 млн. души, откакто беше засечен за първи път преди около година в централния китайски град Ухан.

По-рано този месец екип от експерти от СЗО пристигна във Ухан след многократни забавяния, за да разследва произхода на вируса. Те престояха 14 дни в карантина.