Очаква се Китай да ограничи участието си в съвместно военно-военно учение с Иран и Русия, за да подчертае желанието да не се въвлича в конфликти в Близкия Изток, според китайските военни анализатори, цитирани от South China Morning Post.

Вместо да изпраща редовна военноморска мисия за участие в тристранното съвместно учение, Народоосвободителната армия може да изпрати само своя флот за борба с пиратството, който е разположен в сомалийските води за защита на търговски кораби, допълват анализаторите.

Британия, Франция и Германия обвиниха Иран за атаките в Саудитска Арабия

Британия, Франция и Германия обвиниха Иран за атаките в Саудитска Арабия

Но защитават ядреното споразумение и не искат ескалация в Близкия изток

Миналата седмица генерал Гадир Незами Пур, ръководител на международните въпроси и дипломацията за отбрана на Генералния щаб на въоръжените сили на Иран е цитиран от полуофициалната информационна агенция "Иран прес", че "скоро" Китай, Русия и Иран планират съвместно военно морско учение в морето на Оман и Северния Индийски океан.

"Ученията имат различни цели, включително обмен на тактически и военен опит, а понякога те търсят политически цели, които показват своеобразна конвергенция между участниците", обяснява той.

Китай вероятно ще изпрати на ученията само служители за поддържане на мира, борба с пиратството и подкрепа за хуманитарна помощ, коментира китайски анализатор. 

В понеделник говорителят на китайското външно министерство Ген Шуан заяви само, че китайските военни поддържат "редовно сътрудничество" със своите чуждестранни колеги.

Русия: САЩ си търсят повод за война в Персийския залив

Русия: САЩ си търсят повод за война в Персийския залив

Захарова: Събитията се придвижват до опасна точка от мащабен военен сблъсък

Чжоу Чънмин, базиран в Пекин военен анализатор, заяви, че Китай вероятно ще изпрати на учения само персонал за поддържане на мира, борба с пиратството и хуманитарната помощ, за да подчертае своите приоритети за поддържане на мира.

"Участието в официални военни учения в Персийския залив може да превърне водния път в гореща точка и това може да означава проблеми за Пекин. Пекин иска да избегне това, а Китай внася суровия си нефт от Близкия изток по този морски път", допълва Чжоу.

"Китай има много ясна политика за Близкия изток и това не е да не се забърква в конфликтите между САЩ и Иран. Следователно единственият вариант на Китай е да участва в учения за сигурност, които са различни от обичайните военни учения."

Саудитска Арабия се присъедини към морската коалиция на САЩ в Залива

Саудитска Арабия се присъедини към морската коалиция на САЩ в Залива

"Политико": Двете страни практически нямат съюзници, а САЩ искат да се подготвят по-добре и за потенциални конфликти с Русия или Китай

Базираният в Хонконг военен коментатор Сон Жонгпин също очакваше, че Пекин да изпрати своя флот срещу пиратство, който участва в международни операции повече от десетилетие във водите край Сомалия.

Новините за съвместното учение са по-малко от две седмици след ракетните удари на 14 септември по нефтените съоръжения на Саудитска Арабия. САЩ обвиниха Иран за атаките - твърдения, които Техеран многократно отрича.

Ниу Жонджун, професор по международни отношения в Китайския университет за външни работи в Пекин, се съмнява, че Пекин ще изпрати флота си в учение ръководено от Иран в такова чувствително време.

"Иран определено иска Китай на своя страна, но не мисля, че Пекин ще слуша Техеран и ще се скара с Вашингтон (точно за това), въпреки че Китай и САЩ вече водят търговска война", допълва професорът.

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Танкерната криза: Русия и Иран се изправят срещу западните ВМС в Залива

Двете държави се договориха да проведат военните игри до края на годината

Но Сонг обяснява, че Китай може да превърне кризата във възможност, като се коалира с Русия и Иран и чрез засилване на операциите си за придружаване на търговския флот в пролива Ормуз близо до Оманския залив и северния Индийски океан.

"Пекин иска да осигури задграничните интереси на Китай и защитата на водните пътища на Персийския залив е сред бъдещите задачи, които имат ВМС", допълва Сонг.

"Китайският флот за ескорт трябва да разшири обхвата си от Аденския залив до северния Индийски океан, както и до пролива Ормуз в Персийския залив.

"Те са не само най-важните стратегически морски водни пътища за Русия и Иран, но и важни за нефтените доставки на Китай в Близкия изток."

Повече от една пета от доставките на петрол в света се транспортират през протока Ормуз, което помага на Китай да се свърже с важни производители от Персийския залив като Иран, Саудитска Арабия и ОАЕ.

Китай към САЩ: Не отваряйте кутията на Пандора в Близкия изток

Китай към САЩ: Не отваряйте кутията на Пандора в Близкия изток

Съветват Щатите да смекчат натиска спрямо Иран