Китай се съгласи да преструктурира кубинския дълг и да предостави нови търговски и инвестиционни кредити на ударената от санкции островна държава след среща в Пекин между лидерите на двете комунистически страни, предава Ройтерс.

Министърът на икономиката на Куба Алехандро Гил каза, че Китай също е дарил 100 милиона долара, за да помогне на страната да се справи с недостига на основни стоки и енергийната криза, влошена от урагана Иан, който унищожи западната провинция Пинар дел Рио в края на септември.

Китайската търговия и инвестиции в Куба се забавиха през последните години поради неуспеха на страната да изпълни плащанията по преструктурирания дълг според анализатори и дипломати, ситуация, влошена от по-строгите санкции на САЩ, пандемията и вътрешната икономическа неефективност.

"Ще намерим взаимно приемливи формули за нареждане и преструктуриране на дългове", каза Гил.

Анализаторите оценяват дълга в милиарди долари, въпреки че няма официални данни. За последно Куба отчете външния си дълг през 2019 г. на 19,6 милиарда долара.

Китай е най-важният търговски партньор на Куба след Венецуела, въпреки че търговията е намаляла от над 2 милиарда долара през 2017 г. до 1,3 милиарда долара миналата година, според кубинското правителство.

Гил каза, че Китай се е съгласил бързо да завърши проект за плаващ док, вятърна енергия и слънчева енергия, наред с други.

Президентът Диас-Канел каза пред официалните медии след разговори в Пекин, че дългът е на първо място в дневния му ред с президента Си Дзинпин, който съчувства на трудностите, през които преминава Куба.

Кубинският президент каза, че неговият китайски колега е посочил, че "трябва да се намери решение на всички проблеми с Куба, независимо от дълга, и че този проблем не може да ограничава развитието".

Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка призоваха Байдън да вдигне ембаргото срещу Куба

Осемнадесет бивши лидери от Латинска Америка призоваха Байдън да вдигне ембаргото срещу Куба

Сред тях няма десни политици