Китай трябва да засили капацитета си за ядрено възпиране и противодействие, за да е в крак с развиващите се ядрени стратегии на САЩ и Русия. Това изтъква печатният орган на Народната освободителна армия, както официално се нарича китайската армия, съобщава "Ройтерс".

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп може да се стреми към разработването на нови ядрени оръжия и може открито да остави отворена възможността за ядрено отмъщение за големи неядрени атаки, твърдят американски медии, добрали се до секретна информация.

Путин хвали нов бомбардировач като тласък за ядрените сили на Русия

Путин хвали нов бомбардировач като тласък за ядрените сили на Русия

10 модернизираните ядрени бомбардировачи Tу-160М ще бъдат доставени до 2027 г.

Този "безпрецедентен" ход на САЩ, съчетан с непрекъснато подобряване на качеството на ядрените арсенали както на САЩ, така и на Русия, означава, че и двете страни отдават по-голямо значение на възпирането и действителната бойна използваемост, подчертава изданието.

"В непредсказуемостта на днешния свят, за да подобрим способността на стратегията за сдържане на нашата страна, за да подкрепим позицията си на голяма сила... ние трябва да засилим надеждността и солидността на способностите си за ядрено възпиране и ядрено противодействие", се изтъква в материала.

Статията е написана от двама изследователи от Академията за военни науки към китайската армия.

Тръмп към Ким: Ядреният ми бутон е по-голям

Тръмп към Ким: Ядреният ми бутон е по-голям

Белият дом и Пхенян дрънкат оръжие

Необходима е промяна, въпреки че Китай е разработил ядрени оръжия, за да избегне тормоза от ядрени сили, се посочва още в материала и се добавя, че Китай винаги ще се придържа към принципа да не използва първи ядрени оръжия и към крайната цел за премахване на ядрените оръжия.

Нито Русия, нито САЩ изоставят ядрените оръжия, като всяка от тях разработва нови високотехнологични оръжия, се отбелязва още в материала, като се посочва оценката на Бюджетната комисия към Конгреса на САЩ, че за поддържане и модернизиране на американския ядрен арсенал през следващите 30 години ще бъдат заделени 1,2 трлн. долара.

Тези харчове са довели до съответната руска програма за военна модернизация, чиято цел е увеличаване на дела на модерните въоръжения в нейната ядрена триада до най-малко 90 процента към 2021 г.