Обвиненията на американското правителство срещу Huawei са несправедливи и неморални. Това настоя говорителят на Министерството на промишлеността и информационните технологии на Китай, цитиран от "Ройтерс".

Министерството на правосъдието на САЩ вчера обвини китайския телекомуникационен гигант Huawei и неговия главен финансов директор Мън Ванчжоу в заговор за нарушаване на американските санкции срещу Иран чрез правене на бизнес с Техеран чрез дъщерно дружество, което се е опитал да прикрие.

В САЩ повдигнаха обвинения срещу Huawei

В САЩ повдигнаха обвинения срещу Huawei

Обвинения и срещу финансовия директор Мън Уанчжоу…

Отделно, американските власти също така обявиха, че Huawei са откраднали роботизирана технология от американския мобилен оператор T-Mobile.

Вен Ку, висш служител по информационни и комуникационни въпроси в Министерството на промишлеността и информационните технологии, коментира по време на пресконференция в Пекин, че обвиненията са "несправедливи и неморални".

Китай настоя САЩ да се откажат от искането си за екстрадиция на шефа на Huawei

Китай настоя САЩ да се откажат от искането си за екстрадиция на шефа на Huawei

Мънч Ванчжоу е под домашен арест в Канада

Задържаната на 1 декември в Канада Мън Ванчжоу е обвинена, че е предоставила невярна информация на американски банки за бизнес връзките на китайската компания с Иран.

Тя беше пусната под гаранция срещу сумата от 10 млн. канадски долара и сега живее във Ванкувър в свой имот.

САЩ поискаха от канадските власти екстрадирането на Ванчжоу.