Китайски боен самолет е направил опасна маневра при въздушно прихващане на американски разузнавателен самолет миналата седмица. Това потвърди говорител на Пентагона, цитиран от Ройтерс.

Инцидентът е разкрит на фона на едноседмичното държавно посещение на китайския президент Си Дзинпин в САЩ.

Прихващането на американския самолет е станало на 15 септември на около 130 километра източно от полуостров Шандунг в Жълто море и в инцидента е бил замесен американски разузнавателен самолет RC-135, каза говорителят Питър Кук.

„Пилотът съобщи, че той е усетил...самолетът е преминал пред неговия нос по небезопасен начин", добави Кук, имайки предвид китайския самолет.

„Няма индикации да са били близо до сблъсък", поясни представителят, допълвайки, че военното министерство разглежда случая.

Говорител на външното министерство на Китай каза, че не знае нищо за инцидента, но според него Китай спазва морската и въздушна безопасност в съответствие с международните закони и норми.

Военното министерство на Китай не е коментирало случая.

Според Кук прихващането от миналата седмица не е подобно на инцидент от август 2014 година, когато китайски боен самолет прелетя на 7-10 метра от американски патрулен самолет.

Сенатор Джон Маккейн излезе със съобщение във връзка с информацията, заявявайки, че инцидентът от миналата седмица е част от агресивното поведение на Китай в Азиатско-тихоокеанския регион.