Британският премиер Кийр Стармър ще се срещне с висши полицейски ръководители в четвъртък, съобщиха от кабинета му след втора нощ на сблъсъци между протестиращи и полицията, предизвикани от смъртта на три млади момичета след нападение с нож в Саутпорт.

В сряда вечертахиляди протестиращи срещу имиграцията се събраха близо до офиса и резиденцията на Стармър на Даунинг стрийт, скандирайки "спасете нашите деца" и "искаме страната си обратно".

Предишната нощ над 50 полицаи бяха ранени при жестоки сблъсъци в английския крайморски град Саутпорт, където в понеделник станаха намушканията с нож.

17-годишен мъж беше задържан от полицията по подозрение в убийство и опит за убийство след като  размирици избухнаха в Саутпорт след нападението с нож в лятна детска занималня за танци и йога. Нападението доведе до смъртта на три деца, момичета, а още пет деца са тежко ранени и се намират в болница. Още двама души бяха хоспитализирани - възрастни от занималнята, които са се опитали да се противопоставят на нападателя и да спасят децата.

Офисът на Стармър каза, че той ще използва срещата с полицията в четвъртък, за да им предложи пълната подкрепа на правителството след множество станали известни инциденти с изключително насилие и обществени безредици по улиците.

"Въпреки че правото на мирен протест трябва да бъде защитено на всяка цена, той ще бъде ясен, че престъпниците, които се възползват от това право, за да сеят омраза и да извършват насилствени действия, ще бъдат изправени пред цялата строгост на закона", добави неговата канцелария.

Безредиците станаха, след като в социалните мрежи беше разпространена невярна информация, че заподозреният е радикален ислямистки мигрант.

Полицията има законови ограничения относно подробностите, които може да предостави за предполагаемия нападател тийнейджър, но те казаха, че инцидентът не е свързан с тероризъм и че той е роден във Великобритания, отхвърляйки спекулациите за неговия произход.

Повече правомощия за полицията в Саутпорт след кървава демонстрация пред джамия

Повече правомощия за полицията в Саутпорт след кървава демонстрация пред джамия

Размириците са избухнали след погребална церемония