Румънският президент Клаус Йоханис получи международната награда "Карл Велики" на церемония в германския град Аахен на 2 октомври, съобщи Дойче веле.

Отличието беше присъдено на Йоханис заради борбата му за "единство, взаимно зачитане и помирение в Европа". От съвета, който определя носителите на това отличие, са отличили румънския президент като "борец за европейските ценности".

В тържествената си реч кметът на Аахен - Сибиле Койпен, нарече 62-годишния държавен глава на Румъния "важен посредник, който гради мостове между обществата в Западна и Източна Европа". По думите й, Йоханис е смела личност, която увлича след себе си хората, защото вярва в тях и им се доверява.

Ангела Меркел с награда "Карл Велики"

Ангела Меркел с награда "Карл Велики"

Международна награда на името на Карл Велики

По думите й, Европа е все така крехка и има нужда да бъде защитена. Койпен посочи, че непосредствена задача на европейците сега е предприемането на по-решителни действия за защита на климата.

"Сега ние трябва да действаме и преди всичко да действаме решително", подчерта тя.

На свой ред председателят на Европейския съвет Шарл Мишел отбеляза заслугите на Йоханис за обединяването на Европа и призова към укрепване на ЕС, особено в сферата на отбраната. Мишел изтъкна също, че Клаус Йоханис е верен на своите принципи.

Хавиер Солана е носител на наградата „Карл Велики"

Хавиер Солана е носител на наградата „Карл Велики"

Медал, изработен от 330 грама позлатено сребро.