Словашкият премиер Робърт Фицо заяви, че ако Чехия иска промяна в Хартата за правата на човека, за да ратифицира Лисабонския договор, Словакия също ще предяви претенции.

В предаване по чешката телевизия Фицо е казал, че ако Чехия поиска гаранции относно Бенешовия декрет заради германските граждани от судетска област, то тогава Словакия ще поиска подобни гаранции за териториите до границата с Унгария.

Словашкият премиер е бил включен чрез видеоръзка в предаването и е пояснил, че декретите, съставени по времето на Чехословакия след Втората световна война са основна част от словашките закони и права - „непроменими и ненарушими".

Братислава в момента е напълно спокойна, но ситуацията може да се промени, ако Чехия си спечели исканите гаранции от ЕС, допълва още Фицо.

Според Фицо в такъв случай някои страни могат да си обяснят ситуацията така, че Хартата позволява нарушаване на декретите и че Словакия, която няма договорени привилегии с ЕС за тях, да бъде потърпевша.

Припомняме, чешкият президент Вацлав Клаус иска от ЕС гаранции, които запазват валидността на Бенешовия декрет и забраняват по-нататъшни искания от страна на германците от судетската област.

Декретът, издаден от чехословашкия президент Едвард Бенеш след Втората световна война, забранява евентуални реституционни претенции на судетските немци.

Чешкият президент се опасява, че арбитър на тези дела ще бъде Европейският съд в Люксембург.