Някои от най-големите американски компании призоваха в писмо до президента Джордж Буш и конгреса да бъдат взети спешни мерки за справяне с глобалното затопляне, предаде АФП.

Инициаторите, сред които са Alcoa, General Electric и DuPont, призовават американските власти да определят задължителни ограничения за вредните газови емисии.

Корпорациите отправиха призива ден преди американският президент да произнесе речта си в началото на годината. Според някои политически коментатори в нея Джордж Буш ще се спре и на климатичните промени, наред със здравеопазването, реформата в имиграционната политика и енергийните въпроси.

Основният акцент обаче си остава войната в Ирак. Според анализатори президентът ще се опита да защити новата стратегия в Ирак, която бе обект на критики.

Ново проучване сред американците на вестник Вашингтон пост и телевизия Ей Би Си показва, че Ирак силно доминира политическия дневен ред. 48 на сто от анкетираните определят войната като най-важния въпрос, пред който са изправени президентът и парламентаристите.

На второ място те поставят икономиката.