Финансовите лидери на Г-20 не споменаха конфликта между Израел и "Хамас" в комюникето си днес, съобщава "Ройтерс".

Те се срещнаха в кулоарите на годишната среща на Международния валутен фонд и Световната банка в Маракеш и заявиха, че са дълбоко разтревожени от загубата на животи и разрушенията при природните бедствия в Либия и Мароко и изразиха солидарност с хора там. Кризата в Газа обаче не бе спомената.

Припомняме, че конфликтът в района се обостри заради атаката на "Хамас" миналата седмица, точно когато лидерите на Г-20 започнаха да се събират в Маракеш.

В комюникето на Г-20 се казва: "Ние отбелязваме с дълбока загриженост огромното човешко страдание и неблагоприятното въздействие на войните и конфликтите по света".

Освен това в комуникето се споменава войната в Украйна и се призовава за своевременно изпълнение на споразуменията за движението на зърно. В него бе изразена дълбока загриженост относно неблагоприятното въздействие на конфликтите върху сигурността на цивилните, без да се споменават конкретни държави.

Израел знае, че е нужно повече време за евакуация, но не го обеща

Израел знае, че е нужно повече време за евакуация, но не го обеща

Армейският говорител обвини "Хамас", които призоваха цивилните да не напускат

"Неспоменаването на насилието (в Израел и Газа) и потенциалното му въздействие върху глобалната икономика разкри дълбоките разделения, които вълнуват Г-20", каза Ерик ЛеКомпте, изпълнителен директор на Jubilee USA Network, коалиция от повече от 750 религиозни групи и организации.

Той изтъкна още, че това повдига въпроси относно способността на Г-20 да взема решения. "Това, което се случва в Израел и Газа, е ужасяваща трагедия и ако не можем да се застъпим за защита на децата и от двете страни, това показва степента на безизходица в която се намират."

Г-20 е дълбоко разделена след началото на войната в Украйна през февруари 2022 г. Групата на 20-те включва САЩ, Китай и Русия, както и Аржентина, Австралия, Бразилия, Канада, Франция, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Япония, Южна Корея , Мексико, Саудитска Арабия, Южна Африка, Турция, Великобритания, Европейския съюз и отскоро Африканския съюз.

Висши американски служители заминаха към Израел за спешни преговори на фона на опасенията, че конфликтът може да се разпространи. Иран предупреди за потенциален отговор към страната от "Хамас" и "Хизбула" в Ливан.

Кризата надвисна над срещите на МВФ и Световната банка за глобалната икономика, където ръководителят на Световната търговска организация Нгози Оконджо-Ивеала каза за "Ройтерс", че се усеща напрежение.

По думите ѝ конфликтът Израел/"Хамас" ще има "наистина голямо въздействие" върху вече слабите световни търговски потоци, ако се разшири в целия регион. Много други финансови служители също твърдят, че внимателно наблюдават конфликта.

САЩ са готови да изпратят още военна помощ на Израел

САЩ са готови да изпратят още военна помощ на Израел

Съединените щати възнамеряват да застанат рамо до рамо с Израел във войната му срещу Хамас