Италианският премиер Джузепе Конте заяви пред БиБиСи, че Европейският съюз рискува да се провали като проект в коронавирусната криза. ЕС трябва да действа адекватно и координирано, за да помогне на страните, които са най-силно засегнати от вируса.

Конте обясни, че ЕС трябва да се справи с предизвикателството на това, което той нарича "най-голямото изпитание след Втората световна война". Това е първото му интервю с медии във Великобритания, откакто пандемията избухна в Италия преди 7 седмици.

Италия и някои други страни от ЕС се опитват да принудят по-пестеливи членове на блока да издават така наречените "корона облигации" - споделяне на дълг, който всички държави от ЕС биха помогнали да изплатят. По-специално Холандия се противопостави на идеята, което доведе до сблъсък между финансовите министри на еврозоната.

Италианският премиер заяви, че европейските лидери са "изправени пред среща с историята", която не могат да пропуснат. "Ако не използваме възможността да вложим нов живот в европейския проект, рискът от провал е реален."

По- рано, Енрико Лета, бивш премиер на Италия, коментира, че ЕС е изправен пред "смъртоносен риск" от пандемията, коронавирусът може да погребе Европейския съюз.

А Европейската служба за външна дейност предупреди, че Русия и Китай разпространяват дезинформация, включително и че Европейският съюз е на ръба да се разпадне заради неадекватния отговор на националните правителства срещу Covid-19.

Бъдещето на ЕС е заложено на карта, предупреди по-рано и премиерът на Испания Педро Санчес в статия за британския вестник "Гардиън".

Финансов раздор в ЕС, Франция: Срам, срам за Европа, спрете с тази клоунада

Финансов раздор в ЕС, Франция: Срам, срам за Европа, спрете с тази клоунада

ЕС е пред екзистенциален тест за солидарност, може да възстанови или разруши съюза

Коефициентът на инфекция в Италия се забавя - последните данни показват положителни случаи, увеличаващи се от предния ден с малко над 1%. Преди две седмици ръстът беше 7%.

Смъртните случаи също показват признаци на намаляване от 919 преди две седмици до 542 жертви през последните 24 часа. Но Джузепе Конте предупреди Италия да не сваля гарда и каза, че националната блокада, наложено на 9 март, може да бъде облекчено само постепенно.

"Трябва да изберем сектори, които могат да рестартират дейността си. Ако учените го потвърдят, може да започнем да облекчаваме някои мерки вече до края на този месец." Конте спечели одобрение за това, че правителството се справи с кризата - неотдавнашна анкета на Demos показа, че рейтингът на одобрението му нараства от 46% до 71%.

Но критиците твърдят, че ограниченията, обявени през първите няколко дни, са бавни и частични. Първоначално той се съпротивляваше на натиска на някои политици в Ломбардия, най-силно засегнатия от огнището северен регион, за по-бързо налагане на по-строги мерки. Когато делегация от китайския Червен кръст пристигна в Милано в средата на март, те порицаха това, което видяха като слабост на Италия.

Премиерът обаче защити действията на своето правителство. "Връщайки се назад, бих направил същото. Ние имаме съвсем различна система от Китай. За нас строго ограничаването на конституционните свободи беше критично решение, което трябваше да разгледаме много внимателно. Ако бях предложил блокиране или ограничаване на конституционните права в началото, когато вече ги имаше първите огнища, хората щяха да ме помислят за луд."

Половината заразени с коронавируса - в Европа

Половината заразени с коронавируса - в Европа

Общият брой заразени в Европа е около 700 хил. души

Италия поддържа тезата, че една от причините за големия брой регистрирани случаи тук е, че е извършила повече тестове, отколкото много други западни страни. Докато Британия в момента прави средно около 14 000 теста на ден, нивото на тестване в Италия е двойно по-голямо от това. През изминалия ден са извършени над 50 000 теста.

Конте отказва да критикува директно която и да е друга държава, че тества твърде малко - но той сравнява това със "справяне със ситуацията на тъмно".

Забавянето на скоростта на инфекцията постепенно облекчава натиска в интензивните отделения, въпреки че в Ломбардия и някои други области те остават близо до капацитета си. Цената за медиците в Италия е огромна - близо 100 лекари са загинали.

Помощ Италия получи, включително от Китай, Куба и Русия, които изпратиха медицински екипи и консумативи. Москва се възползва от инициативата, добавяйки послание "от Русия с любов" към самолета с оборудване. Руската държавна телевизия излъчи кадри на италианец, който заменя флага на ЕС с руски.

На въпрос дали помощта на Русия за Италия има условия, включително италианското правителство да подкрепи отмяната на санкциите на ЕС срещу Москва, Конте отговори, че "простата инсинуация ме обижда дълбоко. Това е обида за италианското правителство ... и също за Владимир Путин, който никога не би и сънувал да използва това като лост."

Берлускони благодари на Путин за помощта

Берлускони благодари на Путин за помощта

Руски медици са в Бергамо

Факт е, че Италия се нуждае от всички приятели, които може да получи в момента, като най-новите прогнози предполагат, че огнището ще доведе свиване на икономиката с повече от 11%, а националният дълг да се покачи до неустойчиви нива.

Премиерът го нарече "икономическо и социално извънредно положение", което тества финансовата структура на всяка страна. В Южна Италия има изолирани случаи на нападения на супермаркети. Четири седмици след затварянето в цялата страна търпението е под изпитание.

И тъй като тази криза се разраства, италианците вече са изтощени от ежедневните загуби на стотици животи. Има надежда, че най-лошото от епидемията е зад тях - но ще отнеме поколение за възстановяване.

"Усещам болката от зейналата рана, която преживява тази нацията, зад числата стоят имена и фамилии, истории от живота и разбити семейства. Италианската нация страда", коментира Джозепе Конте.

Шефът на научноизследователската дейност на ЕС възмутен хвърли оставка

Шефът на научноизследователската дейност на ЕС възмутен хвърли оставка

Проф. Ферари е разочарован от ЕС и липсата на координация срещу Covid-19