Американски войници и бронирана техника ще бъдат разположени близо до литовско-беларуската граница в рамките на провеждането на натовско учение в Литва, предаде "Ройтерс".

На 29 юли литовският министър на отбраната Раймундас Кароблис обяви, че в средата на септември за двуседмично учение в страната ще пристигне военен контингент между 300 и 1000 войници. Кароблис повтори същата тази информация и на 4 август в интервю за литовското обществено радио. Тогава бе съобщено, че освен 1000-те войници и самолети от Франция, Италия, Германия, Полша, ще има възможност да участват и представители на други страни. Говорителят на литовската армия посочи, че учението ще започне на 14 септември и ще продължи до 25 септември. Тогава Кароблис не каза нищо по повод оставането на натовския контингент в Литва и след 25 септември. В същото време преди няколко дни той намекна, че има голям риск Русия да изпрати военни части в Беларус.

В крайна сметка по-късно днес се очаква в страната да влязат 500 военнослужещи с 40 единици бойна техника.

Те обаче ще останат на учения до ноември, а не за две седмици, както се съобщаваше по-рано. За ученията, насрочени за 14 септември, в Литва се очакват още 1000 войници от Германия, Полша, Италия и Франция. От Министерството на отбраната във Вилнюс заявиха, че "ученията са с отбранителен характер и не са насочени към никой съсед на Литва, "включително не и към Беларус".

Столтенберг: Режимът в Беларус да не се оправдава с НАТО за насилие над протестиращи

Столтенберг: Режимът в Беларус да не се оправдава с НАТО за насилие над протестиращи

Тихановская заяви, че не е поискала помощ от ЕС, "сами, ние трябва да разрешим вътрешни проблеми"

През последните дни президентът на Беларус Александър Лукашенко на няколко пъти обвини НАТО, че струпват военни сили на границата. А в разгара на масовите протести срещу резултатите от президентските избори в Беларус, след които Лукашенко отново бе избран за президент, той поиска гаранции от Русия, че при необходимост от Москва ще му помогнат  с военна подкрепа.