Стремежите на Вашингтон да наложи санкции срещу газопровода "Северен поток 2" за транспортиране на руски газ до Европа не са нищо друго освен нелоялна конкуренция в нарушение на международното право. Това обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в светлината на законопроекта за военните разходи на САЩ.

Русия ще направи "всичко възможно, за да защити своите интереси и интересите на своите търговски проекти", подчерта говорителят на Кремъл на въпрос дали Кремъл вече обмисля проект на план за противодействие на американските санкции.

Украинско лоби било свързано със санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Украинско лоби било свързано със санкциите на САЩ срещу "Северен поток 2"

Това разкрива "Уолстрийт джърнъл"

"Нашето отношение е същото като към всички останали аспирации за налагане на санкции от страна на САЩ. В контекста на "Северен поток 2" ние виждаме това като проява на нелоялна конкуренция. Разбира се, ние твърдо вярваме, че тези стъпки противоречат на принципите на международната търговия и дори на международното право", коментира Песков пред репортери на въпрос за отношението на Кремъл към ситуацията.

И двете камари на Конгреса на САЩ съгласуваха окончателната версия на законопроекта за разходите за отбрана през 2021 г., който включва разширени санкции срещу "Северен поток 2." Около 120 компании от около 12 европейски страни ще бъдат засегнати от законодателството.

Възобновяват "Северен поток-2" през декември

Възобновяват "Северен поток-2" през декември

След едногодишна пауза строителството продължава

"Северен поток 2" е проект за газопровод с дължина от около 1 200 км по дъното на Балтийско море, който ще свързва Русия и Германия. САЩ и някои от съюзниците им в Европа, които се възползват от други маршрути за транспортиране на газ, се противопоставят на проекта, като Вашингтон заплашва със санкции срещу свързани с него руски и европейски компании. В същото време САЩ се стремят да изнасят повече от своя втечнен природен газ за Европа.

Байдън ще смени Тръмп, но позицията за „Северен поток 2” остава

Байдън ще смени Тръмп, но позицията за „Северен поток 2” остава

Москва ще използва проекта за шантаж...