Изтече срокът на ултиматума, който британският премиер Тереза Мей постави на Кремъл да даде обяснение за покушението срещу бившия двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му, които бяха отровени в нервнопаралитично вещество.

Припомняме, разследването установи, че става дума за химическо съединение, наречено "новичок", което е руска разработка. По думите ма Мей, това означава, че или атаката е била резултат от пряка намеса на руската държава срещу Великобритания или руското правителство е позволило веществото да попадне в неподходящи ръце.
Тя поиска обяснение от Москва, Като постави срок до полунощ на 13 срещу 14 март по Гринуич.

Тереза Мей вижда Русия виновна за отравянето на Скрипал

Тереза Мей вижда Русия виновна за отравянето на Скрипал

Москва има краен срок до вторник да даде обяснение

Междувременно химикът Вил Мирзаянов, който е сред създателите на "новичок" заяви, че единствено Русия би могла да стои зад покушението.

До момента руската страна не е дала поисканото от Мей обяснение. Липсва конкретно изявление по темата на сайтовете на Кремъл и на руското външно министерство, както и в руските медии.

Вчера външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва няма да отговори на британския ултиматум докато Великобритания не предостави проба от веществото. Ден по-рано говорителката на руското външно министерство Мария Захарова обвини Лондон, че прави "цирково шоу" в парламента и че става дума за информационна кампания срещу Русия.

Русия отхвърли ултиматума на Лондон за Скрипал, иска проби

Русия отхвърли ултиматума на Лондон за Скрипал, иска проби

Москва няма никаква връзка и вина за отравянето на Скрипал

Тереза Мей от своя страна даде да се разбере, че ако не бъде получен надежден отговор, британската страна ще смята, че отравянето на Скрипал означава използване на сила на нейна територия.

В подкрепа на тази теза излезе химикът Вил Мирзаянов, който е една от основните фигури на екипа, създал веществото, с което са отровени Скрипал и дъщеря му. Той е убеден, че единствено Москва може да осъществи подобна атака, тъй като формулата на "новичок" не е разсекретена.

Скрипал е отровен с новичок

Скрипал е отровен с новичок

Какво представлява химикалът

Затова не е възможно това химическо съединение да е използвано от друга държава, заяви пред британския в . "The Telegraph" Мирзаянов, който сега живее в САЩ, в Ню Джърси.
Той е напуснал Русия през 1995 година.

Според Мирзаянов, във Великобритания са били внесени два безвредни компонента, които при съединяването си създават "новичок". По думите му, те са били смесени в аерозолен спрей.

"Дори само 10 грама от това вещество са много. През лятото едва 2 грама биха били достатъчни, за да се убият 500 души", разкрива химикът.

По думите му, ако Сергей и Юлия Скрипал са отровени точно с това вещество, те нямат никакви шансове да оздравеят и дори да оживеят, ще имат необратими увреждания.

Мирзаянов отбелязва, че "новичок" е десетократно по-токсичен от която и да е позната отрова. Същевременно той изказва опасения, че на действието на нервнопаралитичното вещество може да са били изложени "много повече хора".

Вил Мирзаянов е работил в продължение на 26 години в Държавния научно-изследователски институт по органична химии и технологии (ГосНИИОХТ), който беше основният център за производство на химически оръжия в бившия СССР.

Очаква се днес Тереза Мей да свика Съвета за национална сигурност, за да бъдат обсъдени мерки срещу Москва.