Заплахата на Украйна от налагане на санкции срещу Беларус в отговор на евентуално стартиране на полети до Крим противоречи на международното право. Това заяви в сряда кримският представител Александър Молохов, цитиран от ТАСС.

Първият заместник-министър на външния министър на Украйна Емине Джапарова заяви по-рано в сряда, че санкциите на Киев ще бъдат неизбежни, ако самолети, експлоатирани от "Белавия", се появят в Крим.

"Ние ще действаме незабавно срещу всякакви опити за легитимиране на окупацията на Крим от Русия. Ако дори един самолет на беларуските авиокомпани се окаже на територията на окупирания Крим, санкциите ще бъдат неизбежни с всички негативни последици", подчерта Джапарова.

Крим се оплаква на ООН заради водната блокада, организирана от Украйна

Крим се оплаква на ООН заради водната блокада, организирана от Украйна

"Светът трябва да знае истината"

"Евентуално налагане на санкции от Украйна срещу Беларус, в случай че директните въздушни пътувания между Минск и Симферопол не отговарят на нито една норма на международното право и противоречат на правилата на ИКАО", каза Молохов.

Според агенция БелТА президентът на Беларус Александър Лукашенко е заявил, че властите на Беларус и Русия работят върху започването на директни полети до Крим.

Украйна спря полетите с Беларус от 26 май след принудителното приземяване на полет на Ryanair в Минск. Киев забрани на самолетите на украинските авиокомпании да влизат във въздушното пространство на съседната страна. От 29 май Украйна затвори небето си за беларуски полети.

Беларус спира доставките на бензин за Украйна

Беларус спира доставките на бензин за Украйна

Информацията бе потвърдена от Министерството на икономиката

През август 2014 г. нискотарифната авиокомпания на руския авиопревозвач "Аерофлот" - компанията "Добролет", беше принудена да затвори. Нискотарифният превозвач попадна под санкциите на ЕС за полети до Крим.