Икономическата слабост на Германия има последици за сигурността и геополитиката. Това заяви германският министър на финансите и ръководител на Свободната демократическа партия на свободните демократи Кристиан Линднер, цитиран от Ройтерс.

По думите му страната се нуждае от икономически растеж, защото в крайна сметка икономическата сила също е фактор в геополитиката.

Целта на Путин е да упражни власт над нас и ние никога не трябва да позволяваме това да се случи. Но за да има необходимите средства срещу това, е необходим икономически растеж, отбеляза Линднер.

Германската икономика беше най-слаба сред големите страни в еврозоната миналата година, тъй като високите разходи за енергия, слабите глобални поръчки и рекордно високите лихвени проценти взеха своето.

Тази година също се очаква да бъде предизвикателство и за най-голямата икономика в Европа. В своите прогнози за световната икономика Международният валутен фонд намали прогнозите си за растеж на германския брутен вътрешен продукт с 0,3 процентни пункта за двете години, очаквайки ръст от 0,2% тази година и 1,3% през 2025 г.

Тези прогнози са под оценките от 0,8% за 2024 г. и 1,5% за 2025 г. за еврозоната, което показва, че Германия е изостанала след като претърпя рецесия.

Бундесбанк очаква свиване на германската икономика през третото тримесечие

Бундесбанк очаква свиване на германската икономика през третото тримесечие

Сдържаността на потребителите и спад на поръчките в индустрията оказват негатвно влияние