Броят на новозаразените с Covid-19, потвърдени в Латвия, се е увеличил с 48,8% спрямо предходната седмица. За това информира Центърът за превенция и контрол на заболяванията (CDC), цитиран от The Baltic Times.

Това поставя страната на първо място по заболеваемост в света в момента. Междувременно приемът в болница нарасна с 56% миналата седмица, докато броят на тежките случаи скочи с 62,8 процента.

Огнище на COVID-19 във ферма за норки в Латвия

Огнище на COVID-19 във ферма за норки в Латвия

Властите вземат мерки

От тестовете за Covid-19, проведени миналата седмица, 32 процента, са били направени в училищата, а 68 процента - сред останалата част от населението. Тестването в училищата разкри 2121 случая, или 15 процента. Повече от половината от заразените хора, или 65 процента, са имали симптоми на Covid-19.

Неваксинираните или частично ваксинирани лица са 79 процента от случаите на Covid-19 от миналата седмица.

В Латвия процентът на заболеваемост е нараснал от 580,9 на 864,4 случая на 100 000 души население.

Коронавирусът по света: Русия с рекордни смъртни случаи, Китай отчита най-много случаи от януари

Коронавирусът по света: Русия с рекордни смъртни случаи, Китай отчита най-много случаи от януари

В Латвия могат да уволняват служители, ако не се ваксинират до 15 септември

Продължават и протестите по сектори срещу задължителна ваксинация. През юли стана ясно, че в Латвия работодателите ще могат да уволняват служители, които не са си ваксинирали до 15 септември.

По-късно стана ясно, че властите въвеждат строга блокада за четири седмици, за да се ограничи разпространението на коронавируса. Това решение е било взето в понеделник от Съвета за управление при кризи, съобщи премиерът на републиката Кришанис Каринс на пресконференция.

"От четвъртък, 21 октомври, за четири седмици, до 15 ноември, в Латвия се въвеждат особено строги ограничения срещу коронавирус или блокиране", каза ръководителят на правителството.

Повечето магазини, развлекателни и образователни институции ще бъдат затворени през това време, каза той.

Това решение обаче все още не е одобрено от правителството.