Брюксел не знае какво да прави с Киев и се страхува от нови трудности. Това коментира посланикът на Латвия в Украйна Юрис Пойканс в интервю за изданието "Европейска правда".

"Не бих искал да спекулирам за 10, 20 или 30 години (времевата рамка за евентуалното приемане на Украйна в ЕС, б. р.). В крайна сметка днес нямаме общо разбиране в Европейския съюз за европейската перспектива на Украйна", отбеляза той.

Дипломатът припомни, че членството в ЕС е въпрос на консенсус на 27-те страни членки на Общността.

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна предупреди Европа, че със "Северен поток 2" става още по-зависима от Русия за газа

Украйна определя газопровода като руско оръжие и заплаха за европейската сигурност

"И докато го няма, е много трудно да се говори за каквито и да е срокове. Тези 27 страни имат много различни виждания за Украйна и някои от тях все още не виждат основания за разширяване на Европейския съюз", добави той.

В същото време онези, които не са против приемането на нови членове, разчитат на готовността им да се присъединят, обясни Пойканс. "Никой не иска да има нови проблеми", подчерта той.

Киев ще може да повдигне този въпрос отново, ако продължи реформите и постигне известен напредък.

България твърдо подкрепя Украйна и е загрижена за милитаризацията на Черно море

България твърдо подкрепя Украйна и е загрижена за милитаризацията на Черно море

МВнР: Деокупацията на Крим и регулирането на конфликта в Източна Украйна трябва да са високо в международния дневен ред

"Тогава Украйна ще има всички основания да каже, че иска нещо повече от просто споразумение за асоцииране с Европейския съюз", заключи посланикът.

В края на август бившият президент на Естония Керсти Калюлайд заяви, че Украйна, Грузия и Молдова не отговарят на условията за присъединяване към ЕС, като за това ще са им необходими "20 години работа". В същото време тя посъветва гражданите на страната си да не инвестират в Украйна заради риска от загуба на инвестиции.

Както посочи заместник-председателят на Европейската комисия по икономическите въпроси Валдис Домбровскис, решение по въпроса за стартиране на процедурата за членство на Украйна в ЕС е малко вероятно през следващите години.

Украйна, Грузия и Молдова заявиха стремеж към членство в ЕС

Украйна, Грузия и Молдова заявиха стремеж към членство в ЕС

Президентите на трите страни подписаха декларация в Батуми…