Планът на пратеникът на ООН Марти Ахтисаари за Косово се е провалил.

Това каза в Белград външният министър на Русия Сергей Лавров, чиято страна има право на вето в Съвета за сигурност и се обяви за решение, което задоволява и двете страни и което трабва да бъде постигнато чрез преговори.

Според Марти Ахтисаари продължаването на преговорите не би могло да допринесе за решение за Косово.

Някои усилия на международната общност за разрешаване на конфликти като планът за Кипър и планът на Ахтисаари за Косово се провалиха, каза Лавров след разговори с премиера Воислав Кощуница.

И в двата случая причина за неуспеха бяха опитите да се приемат едностранни решения и да се пренебрегнат интересите на всички засегнати страни, допълни руският министър, цитиран от РИА Новости.

По думите на Лавров руската мисията в Белград, която Русия предложи да изпрати и Съветът за сигурност одобри, трябва да установи реалната картина на положението на сръбското малцинство в Косово.

Думите му бяха подкрепени от сръбския премиер Кощуница, който заяви, че участниците в мисията трябва сами да се уверят за нарушаването на правата на сърбите в областта.

По думите му сърбите са ограничавани да пътуват, а престъпленията на етническа основа се случват често. В същото време повече от 200 000 сръбски бежанци, напуснали домовете си през 1999 година, не могат да се завърнат.

Според дипломатически източници мисията на ООН ще посети Белград на 25 и 26 април, а след това ще отпътува за Прищина.