Москва подкрепя правата на Венецуела - пълноправен член на международната общност, и нашата позиция е непоколебима. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на среща със своя венецуелски равнопоставен Хорхе Ареаса във Виена.

От своя страна Ареаса благодари за подкрепата и изтъкна напредъка в редица области на сътрудничество между Русия и Венецуела, предаде "Спутник".

В края на срещата Руското министерство на външните работи съобщи, че Лавров и Ареаса са изразили готовността си да укрепят сътрудничеството в ООН и са подчертали колко е важно да се уважават принципите и нормите на международното право в международните отношения.

Помпео: Русия и Куба носят вината за кризата във Венецуела

Помпео: Русия и Куба носят вината за кризата във Венецуела

Майк Помпео отхвърли обвиненията на Мадуро...

"След като проучи ситуацията във Венецуела, Русия изтъкна от какво значение е да се намери политическо и мирно решение на разногласията в страната без разрушителна външна намеса и най-вече без насилствена инвазия", посочват от руското външно министерство.

Припомняме, политическата криза във Венецуела се задълбочи на 23 януари, когато лидерът на опозицията Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за президент.

Американският лидер Доналд Тръмп незабавно изрази подкрепата си за Гуайдо.

Законният президент Николас Мадуро обаче определи действията на опозиционера като опит за държавен преврат и обвини Вашингтон в подстрекателство. Неотдавна той дори нарече Гуайдо "марионетка на САЩ".

Русия и Китай блокираха резолюция срещу Венецуела в ООН

Русия и Китай блокираха резолюция срещу Венецуела в ООН

Мотивът на двете държави с право на вето е, че се прави опит за намеса