Унгарският опозиционен политик Петер Маджар, основен съперник на премиера Виктор Орбан, достави помощ в сряда на детската болница в Киев, пострадала от руския въздушен удар тази седмица. Партията на Маджар, "Тиса", събра около 15 милиона форинта (около 41 хиляди долара) и медицински консумативи и храна, дарени от унгарците, предава Ройтерс.

"Това беше спонтанно решение след като видяхме бруталната руска ракетна атака," каза Маджар преди да замине за Киев. Мисия на ООН по правата на човека заяви, че има "голяма вероятност" основната детска болница в Киев да е била директно ударена от руска ракета. Кремъл твърди, без доказателства, че болницата е ударена от украинска зенитна ракета.

Орбан, който е критик на западната военна помощ за Украйна и има топли отношения с Русия, посети Киев и Москва миналата седмица като част от своята "мирна мисия". Неговата среща с руския президент Владимир Путин предизвика силни критики от някои европейски съюзници.

"Министър-председателят може да пътува по света и да се преструва, че създава мир... но ние вярваме в действия вместо да летим три пъти около света. Ние сме различни," каза Маджар. Неговата партия спечели почти 30% от унгарския вот на изборите за Европейски парламент през юни.

Маджар заяви, че се съгласява с правителството, че не трябва да се изпращат оръжия в Украйна чрез Унгария, за да не стане украинската унгарска общност цел, но други страни имат суверенното право да изпращат оръжия на Украйна.

Украйна в Съвета за сигурност на ООН: Децата, които не може да отвлече, Русия убива

Украйна в Съвета за сигурност на ООН: Децата, които не може да отвлече, Русия убива

Критики срещу руската агресия