Главен инспектор на Държавния департамент, набързо уволнен от президента Доналд Тръмп миналия месец, потвърди, че е разследвал обявяването на "национална извънредна ситуация", с която се оправдава продажбата на оръжие в Саудитска Арабия при уволнението му, заявиха членове на американския Конгрес, цитирани от "Ройтерс".

Генералният инспектор Стив Линик бе уволнен на 15 май, което го превърна в четвъртия правителствен инспектор, освободен от републиканския президент през последните месеци.

В интервю с членове на Конгреса Линик също потвърди, че разглеждал обвиненията, че държавният секретар Майк Помпео и съпругата му са злоупотребили с ресурсите на Държавния департамент, заяви представителят Елиът Енгъл, председател на Комитета по външни работи на Камарата на представителите.

 Тръмп: Помпео е прав да иска правителствен служител да му разхожда кучето

Тръмп: Помпео е прав да иска правителствен служител да му разхожда кучето

Тръмп отговори, че не познава Стив Линик и го е уволнил по молба на Помпео

Уволненията предизвикаха загриженост сред демократите и някои републиканци, относно това дали генералните инспектори ще могат да вършат работата си. Демократите започнаха разследване.

Помощник на републиканците от един от комитетите заяви, че разследването продължава, но към момента има индикации, че Тръмп е уволнил Линик в рамките на правата и правомощията си.

Помпео обясни по-рано, че е поискал Тръмп да уволни Линик, въпреки че не е посочил причина за искането.

Членовете на Конгреса съобщава, че Линик е разследва решението на Тръмп да обяви национална извънредна ситуация миналата година, за да продаде оръжие на Саудитска Арабия въпреки възраженията на конгреса, както и твърденията, че Помпео използва служител, финансиран от данъкоплатци за лични поръчки.

Тръмп планира да продаде още оръжия на Саудитска Арабия

Тръмп планира да продаде още оръжия на Саудитска Арабия

Администрацията в момента се опитва да продаде още хиляди бомби