Министерството на отбраната на Литва съобщи за предаването на комплекти радарно оборудване на ВМС на Украйна, съобщи руската служба на Би Би Си.

"За Украйна, която е унищожена от войната на Русия, това радарно оборудване ще бъде от голямо значение, както за защитата на нейните териториални води, така и за гарантиране на безопасността на нейните граждани", каза министърът на отбраната на Литва Арвидас Анусаускас.

Радарните инсталации са предназначени за осигуряване на морско наблюдение и по-добра оценка на обстановката в морето, се казва в съобщение на Министерството на отбраната. Това оборудване е изпратено въз основа на нуждите и исканията на ВМС на Украйна.

Обемът и цената на прехвърленото оборудване не се уточняват.

Ведомството съобщи още, че Литва е формирала нов пакет военна помощ за Украйна в размер на 200 милиона евро за периода 2024-2026 г.

Както напомня Интерфакс-Украйна, в допълнение към редовните доставки на военна техника, Литва обучава украински военен персонал, осигурява лечение и рехабилитация на украинци, подготвя експертни консултации и отпуска средства на международни фондове за подкрепа на Украйна.

Норвегия обеща помощ на Украйна "да преживее още една зима на война"

Норвегия обеща помощ на Украйна "да преживее още една зима на война"

Помощта ще се предостави чрез ООН и Червения кръст