Министърът на информацията на Ливан Жорж Кордахи подаде оставка в петък, предаде АП.

Агенцията отбелязва, че с оттеглянето на министъра ще се намери изход от безпрецедентния дипломатически спор със Саудитска Арабия и други арабски държави от Персийския залив.

Ливан затопля връзките със Саудитска Арабия

Ливан затопля връзките със Саудитска Арабия

Обещанието е от президента Мишел Аун

Жорж Кордахи, министър и известен бивш водещ на игри, каза, че е взел решението да се оттегли преди посещението на френския президент Еманюел Макрон в Саудитска Арабия в събота. Оставката, каза Кордахи на пресконференция в ливанската столица, може да помогне на Макрон да започне диалог за възстановяване на отношенията между Бейрут и Рияд.

Но кризата е по-дълбока от коментарите на Кордахи, излъчени в края на октомври, в които той критикува водената от Саудитска Арабия война в Йемен. Оставката му едва ли ще промени играта в динамиката на кризата. То се корени в безпокойството на Саудитска Арабия от нарастващото влияние на Иран в региона, включително и в Ливан, някога традиционен саудитски съюзник и получател на финансова помощ от богатото на петрол кралство.

Протестиращи в Ливан блокират пътища заради икономическия срив

Протестиращи в Ливан блокират пътища заради икономическия срив

Повече от три четвърти от населението изпадна в бедност

Също така е малко вероятно да разсее вътрешните разделения в Ливан и парализата на правителството, която се влоши по време на дипломатическата криза.

Тази криза допринесе за огромните икономически проблеми, пред които е изправен Ливан, който вече е потънал във финансов срив. След телевизионните коментари на Кордахи, кралството отзова своя посланик от Бейрут и забрани целия ливански внос, засягайки стотици предприятия и отрязвайки стотици милиони в чуждестранна валута за Ливан.

Оставката на Жорж Кордахи не решава един оот ключовите въпроси - увеличеното влияние на проиранската групировка "Хизбула" в Ливан.